; ;
Gemt

Brexit-aftalen er på plads: Men hvad betyder det i praksis?

07. januar 2021

Selvom EU og Storbritannien har landet en aftale, skal danske virksomheder forberede sig på en række ændringer, efter Brexit er trådt i kraft. Blandt andet kommer fri bevægelighed for personer, service og varer til at få betydning for virksomheder, der handler med Storbritannien. 

Her finder du Dansk Erhvervs omtale af aftalen: Dansk Erhverv – Brexit. 

Brexit er officielt en realitet. Men selvom det lykkedes EU og Storbritannien at nå til enighed om en aftale kort inden årsskiftet, skal dansk erhvervsliv forberede sig på en ny virkelighed i handlen med Storbritannien. 

Det understreger Lasse Hamilton HeidemannEU- og International chef i Dansk Erhverv. 

”Nu er situationen anderledes, og det er vigtigt, at virksomhederne orienterer sig i ændringerne,” siger han. 

Han peger på fire punkter, der især er relevante at sætte sig ind i: 

1.Den frie bevægelighed for personer ophører 

Man kan derfor ikke frit yde en serviceydelse i UK, hvis man kommer fra et EU-land. Der er enkelte undtagelser, men samlet set er der ikke tvivl om, at der her vil komme ekstra administrative byrder og bøvl. 

2. Den frie bevægelighed for varer ophører 

Selvom der ikke kommer toldtariffer eller kvoter på handlen mellem Storbritannien og EU, skal der nu dokumenteres, registreres og toldbehandles, 

”Storbritannien kan også indføre egne krav til produkter, som skal overholdes,” siger Lasse Hamilton Heidemann, der derudover tilføjer, at der kan komme problemer med moms på e-handel. 
 
3. Den frie bevægelighed for tjenesteydelser ophører 

Det er stadig uklart, hvad aftalen præcis vil få af konsekvenser for tjeneste- og serviceydelser, men Lasse Hamilton Heidemann understreger, at især leverandører af serviceydelser skal i gang med at forholde sig til ændringerne, da det er uundgåeligt, at processen bliver mere vanskelig fremover. 

”Du har ikke længere automatisk ret til at tage af sted og levere en serviceydelse, som du har i det indre marked,” siger han.  

Samtidigt er der ikke længere gensidig anerkendelse af professionelle kvalifikationer, og det medfører, at der eventuelt nu skal søges nye britiske certificeringer eller anerkendelse af dem, man har i UK. 

4. Den ”frie bevægelighed” for data ophører 

Indtil videre er ophøret af fri bevægelighed af data udsat i seks måneder. Hvis der ikke landes en aftale, vil det betyde, at det som udgangspunkt vil være meget besværligt at overføre persondata til Storbritannien. 

”Det vil blive problematisk for rigtigt mange virksomheder,” vurderer Lasse Hamilton Heidemann. 

Læs mere om de fire punkter her, Dansk Erhverv - Brexit, hvor vi samler relevant information og løbende opdaterer med analyser af aftalens indhold.