; ;
Gemt

Vi skal have mere ud af vores uddannelsessystem

Hvad har lastbilchaufføren Henrik til fælles med sygeplejersken Pernille og IT-programmøren Søren? Svaret er, at alle er medarbejdere inden for områder med mangel på arbejdskraft. Samtidig arbejder de inden for områder, hvor der enten er en meget stor overvægt af mænd eller kvinder. Læs aktuel kommentar fra Brian Mikkelsen.

Nyhed

Dansk Erhverv | Politik - 13. september 2019 - Af Brian Mikkelsen

Hvad har lastbilchaufføren Henrik til fælles med sygeplejersken Pernille og IT-programmøren Søren? Svaret er, at alle er medarbejdere inden for områder med mangel på arbejdskraft. Samtidig arbejder de inden for områder, hvor der enten er en meget stor overvægt af mænd eller kvinder.

Prøv at tænke over det!

Mangel på arbejdskraft er en af dansk erhvervslivs største udfordringer. Næsten alle de områder, hvor der er mangel på arbejdskraft, er ligeledes enten kvinde- eller mandefag.

I Dansk Erhverv har vi længe efterspurgt flere IT-folk. Vi har tidligere gennemført en undersøgelse, der viste, at kvinder får langt bedre karakterer i gymnasiematematik end mænd. Kvinderne har på den måde i dén grad talent for at klare koderne - men de udgør kun hver fjerde IT-studerende. Skal vi løse udfordringerne med mangel på arbejdskraft inden for det og andre områder, så er det værd at se på køn.

Et andet og måske endnu større problem er de mange, der aldrig får en uddannelse. Næsten to ud af tre af dem er mænd. Vi kunne som samfund have adgang til langt mere kvalificeret arbejdskraft, hvis mændene blev lige så godt uddannet som kvinderne. Dertil er mange af de traditionelle ufaglærte mandefag ved at blive digitaliseret væk. Det betyder, at hvis vi ikke gør noget, så vil næsten hver 8. mand stå med få kvalifikationer og dermed ringere forudsætninger for at kunne klare sig selv.

Det er et kæmpe spild for både den enkelte og samfundet.

Vi kan således koge to af de største problemer i vores uddannelsessystem sammen med køn. Det er baggrunden for, at Dansk Erhverv i denne uge har foreslået en kønskommission. Den skal se på, hvordan vi kommer nogle af de store kønsproblemer til livs. Hvis vi skal have flere kvinder i ledelse, så skal der styr på fødekæden fra uddannelserne. Skal vi have færre helt uden uddannelse, skal vi knække koden måske helt ned i daginstitutionerne.

Når vi foreslår en kommission, er det fordi, der er tale om et problem, der dækker en række områder fra daginstitutionen og helt ud på arbejdsmarkedet. Vi efterspørger et grundigt og tværgående arbejde, for bundlinjen er, at vi ikke får nok ud af vores uddannelsessystem.

Vi kan og skal som samfund gøre det bedre. Meget bedre.

Med venlig hilsen

Brian Mikkelsen

Kontakt

Direktionen

Brian Mikkelsen

Adm. direktør
Medarbejderprofil