; ;
Gemt

Brug af billeder i reklamer eller ved beskrivelser af varer

Det er ikke tilladt at bruge fotos til at reklamere for sine varer, hvis ikke man har rettigheder til billedet eller på anden vis har fået lov til at bruge det.

Nyhed

Af Henrik Lundgaard Sedenmark, Chefkonsulent

Brug af andres billeder 
Når en vare skal sælges, så tager den sig bedst ud med et godt foto. Og hvis du ikke selv er stjernefotograf, er det nærliggende lige at søge på nettet og finde nogle gode og flotte billeder. Det kan være billeder andre har taget, billeder fra en konkurrents hjemmeside eller fra producentens hjemmeside.

Men, du må ikke i din markedsføring bruge billeder du finder på nettet eller finder på anden vis, hvis ikke du har fået lov til det, fra den der har rettighederne til billedet. Det gælder uanset om det er en privatperson, der har taget billedet, om du har fundet billedet hos en konkurrent, eller om du har fundet det på producentens hjemmeside.

Bruger du alligevel et billede ulovligt, vil du kunne blive pålagt at betale rettighedshaverne en kompensation.

Gode råd 
Du kan købe billeder på en række hjemmesider. Når du har købt billedet, så må du bruge det i overensstemmelse med den aftale, som du har lavet med sælgeren af billedet. Det kan fx være til reklamebrug.

Hvis du vil bruge andre billeder, du finder på nettet, skal du kontakte den, der har rettighederne til billedet og lave en aftale om at få lov til at bruge billedet.

Bliver du kontaktet af en rettighedshaver med påstand om, at du uretmæssigt har anvendt et billede, kan du kontakte Dansk Erhverv for rådgivning om, hvordan du skal forholde dig.

Du kan også med fordel læse vores pjece om emnet: 

Vejledning om brug af billeder citater og navne i markedsføring

pdf

Download

Kontakt

Handel

Henrik Lundgaard Sedenmark

Fagchef for betalinger og detailhandelssikkerhed
Medarbejderprofil