; ;
Gemt

Bruger eller sælger du vilde planter som fødevare?

En ny guide fra Fødevarestyrelsen viser kokke og fødevarevirksomheder, hvilke vilde planter fra den danske natur de trygt kan sætte på menukortet og hvilke, der klassificeres som novel food.

Nyhed

DANSK ERHVERV | FØDEVARER - 27. NOVEMBER 2018

Det er blevet populært at udvikle nye og spændende fødevarer med hidtil ukendte eller glemte ingredienser fra den danske natur. Det kan dog være svært som kok eller mindre fødevarevirksomhed at vide, hvilke planter, der sikkert og lovligt må markedsføres. Derfor har Fødevarestyrelsen i samarbejde med DTU Fødevareinstituttet udarbejdet en liste på ca. 50 vilde planter fra den danske natur, der enten gerne må markedsføres som fødevare, ikke må markedsføres som fødevare eller som kun tillades i små mængder, fx som krydderi eller pynt. Listen er ikke udtømmende.

Størstedelen af planterne på listen er udvalgt på baggrund af en undersøgelse fra 2016 af, hvilke nye vilde og dyrkede danske planter, der er set brugt på restauranter og mindre fødevarevirksomheder, når Fødevarestyrelsen har været på tilsynsbesøg.

Listen er inddelt i kategorier, så det er let at få overblik over, hvilke planter og dets dele, der sikkert kan spises og markedsføres, hvilke planter, der kun bør spises og markedsføres i små mængder, og hvilke der ikke bør spises og som ikke tillades markedsført som fødevare.

Hvis man har gang i gryderne og vil tilsætte lidt bibernelle, fuglegræs eller gederams, så kan man altså med den nye guide nu tjekke, om planterne er sikre at bruge som fødevare. Ligeledes giver guiden dig et overblik over, om planten er en kendt fødevare i EU, eller om en eventuel markedsføring vil kræve en forudgående novel food godkendelse hos Kommissionen. Læs Dansk Erhvervs tidligere nyhed om novel food reglerne.

Kontakt

Fødevarer

Saoirse McKeever Andersen

Fagchef for fødevarer