; ;
Gemt

Crowdfunding oplagt for de kreative erhverv

Regeringens vækstteam for kreative erhverv har for nylig fremlagt deres anbefalinger til at styrke væksten i de kreative erhverv. Disse erhverv udgør en styrkeposition i dansk økonomi med 80.000 fuldtidsbeskæftigede, en omsætning på 240 mia. kr. og en eksport, der i 2016 lød på hele 92 mia. kr.

Nyhed

Debatindlæg I Jyllands-posten - 16. november 2018

En helt afgørende forudsætning for de kreative erhvervs muligheder for at udfolde deres fulde potentiale er bedre adgang til risikovillig kapital. Det bliver i høj grad anerkendt i Vækstteamets anbefalinger, der sætter spot på det endnu uforløste potentiale i crowdfunding. Det vækker glæde hos os begge, da Dansk Erhverv og Dansk Crowdfunding Forening længe har fremhævet crowdfunding som en af løsningerne på problemet med risikovillig kapital.

Jagten på kapital er nemlig særligt svær for de kreative erhverv, da virksomhederne primært er små og mellemstore virksomheder. Det segment har alle dage været udfordret i at tiltrække risikovillig kapital sammenlignet med de større og mere veletablerede virksomheder. Dernæst står de kreative virksomheder over for en ekstra udfordring med at kvantificere og værdisætte netop kreativiteten. For immaterielle aktiver er langt sværere at bruge som sikkerhedsstillelse end materielle aktiver.

I sådanne situationer er bankerne i dag ikke gode nok i deres vejledning af, hvordan nye og mindre virksomheder kan hente finansiering på andre måder. Derfor foreslog vi, at godkendte alternative udbydere af finansiering skulle samles på en webbaseret platform, som finansielle og offentlige rådgivere kunne henvise til. Netop det forslag har Vækstteamet i den grad taget til sig i deres anbefalinger sammen med en styrkelse af vejledningsindsatsen om, hvordan iværksættere kan koble offentlig finansiering sammen med finansiering opnået på crowdfundingplatforme. Så kære regering, lyt til Vækstteamet og sæt i værk!

Af: Charlotte Enevoldsen chefkonsulent i Dansk Erhverv og Michael Eis formand for Dansk Crowdfundingforening