; ;
Gemt

Inflationen er overraskende uændret

Danmarks Statistik har fredag offentliggjort nye tal for udviklingen i de danske forbrugerpriser i juli.

Nyhed

Dagens økonomiske kommentar af økonom Kristian Skriver Sørensen

Tallene viser, at forbrugerpriserne steg med 0,8 pct. i juli sammenlignet med juni – det er en kraftig stigning i priser, når vi også sammenholder med juni, hvor priserne faldt med små 0,1 pct. På trods af den kraftige stigning i priserne i juli, så er inflationen (årlige prisstigninger) uændret på 1,1 pct. Det skyldes, at forbrugerpriserne steg kraftigt i juli måned sidste år som følge af bl.a. stigende priser på fødevarer, pakkerejser og energipriser. Vi havde egentlig forventet, at forbrugerpriserne ville falde en smule i juli, fordi vi ikke forventede store månedlige stigninger her i juli, men det så vi altså. Det skyldes, at priserne på især sommerhusleje, charterrejser og flyrejser er steget i juli.

I løbet af det sidste år er det brændstofpriserne, der har haft det største bidrag til inflationen. Brændstofpriserne er i løbet af det sidste år steget med hele 13,5 pct. Det er som følge af stigende oliepriser på verdensplan. Det betyder, at det i år har været betragtelig dyrere for mange familier at tage på den lange kør-selv-ferie til Sydeuropa.

En inflation på 1,1 pct. er i den lave ende set i et historisk perspektiv, men inflationen har været lav over de seneste år. Så sent som i marts havde vi en inflation på 0,5 pct. Vi oplever i øjeblikket pæn økonomisk fremgang herhjemme – normalt ville et opsving give et opadgående pres på priserne, men det er først nu, vi så småt begynder at se det herhjemme.

Når vi sammenholder inflationen med udviklingen i lønningerne, kan vi se, at i løbet af det sidste år er lønnen steget betydeligt mere end priserne. Lønnen er nemlig steget med 2,3 pct. (1. kvartal 2018 sammenlignet med 1. kvartal 2017). Lønmodtagerne har dermed i løbet af det sidste år oplevet pæn fremgang i reallønnen – lønstigning når der er taget højde for prisstigninger. Det peger dermed – ligesom en række andre gode nøgletal, vi får i øjeblikket – i retning af stigende privat forbrug herhjemme.

 

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Kristian Skriver

Seniorøkonom
Medarbejderprofil