; ;
Gemt

Dankortforbruget imponerede ikke sidste år

Nets har offentliggjort forbruget med Dankort i december og dermed er det muligt at gøre status over 2018 samlet set.

Nyhed

Dagens økonomiske kommentar den 18. januar 2019

Tallene viser, at Dankortforbruget sidste år endte på 368,9 mia. kr. – i 2017 endte forbruget på 365 mia. kr. Det svarer til en stigning i forbruget på Dankort på ca. 1,1 pct. for 2018 samlet set.

En samlet vækst på 1,1 pct. hen over året er isoleret set ikke prangende. Skal udviklingen i forbruget på Dankort ses som en indikator for det private forbrug samlet set, så er torsdagens tal skuffende. De seneste to år har årsvæksten i dankortforbruget været højere end for det netop afsluttede år. Dankortforbruget er dog ikke længere en helt så retvisende indikator for det private forbrug, da dankortet siden starten af 2018 har mistet markedsandele til andre typer af betalingskort.

Overordnet set ser vi i øjeblikket gode forudsætninger for fremgang i det private forbrug. Reallønnen er stigende, beskæftigelsen er rekordhøj og ledigheden er lav. Det er alt samme faktorer, der trækker i retning af øget forbrug herhjemme. På trods af de svage dankorttal er vi dog samlet set optimistiske mht. væksten i det private forbrug resten af året. Ser man på andre indikatorer for forbruget som eksempelvis detailsalget, så er forbrugshistorien mere optimistisk. Dansk økonomi trækkes først og fremmest frem af eksport og privat forbrug, og i en tid hvor mange udefrakommende faktorer truer den danske eksport, bliver vigtigheden af vækst i det private forbrug bestemt ikke mindre.