; ;
Gemt

Danmarks første plasthandlingsplan er nu offentliggjort

Så kom den efter lang ventetid. Nu er Folketinget blevet enige og har indgået en aftale om en national handlingsplan med 38 initiativer. Ifølge Regeringen er plastik er et både holdbart og billigt materiale, som vi ikke kan undvære, men at plastik udgør et stort miljøproblem globalt set.

Nyhed

DANSK ERHVERV | MILJØ OG RESSOURCER - 7. FEBRUAR 2019

Den nationale handlingsplan for plast skal gøre det af med unødvendigt forbrug af plastik og bidrage til et marked for genanvendelse af plast. Danmark er nemlig langt bagud for at kommer i mål med at indfri EU’s genanvendelsesmålsætning på 50 % plast inden 2025.

Planen rammer rigtigt
Dansk Erhverv bakker op omkring flere af initiativerne og mener at planen rammer, hvad der er vigtigst i kampen mod et overdrevet forbrug af plast.

Kombinationen af initiativer målrettet information, kortlægning, forskning, partnerskaber og regulering er en god cocktail, som kan bidrage til at få omstillet det danske samfund til et miljøforsvarligt forbrug af plast. Dansk Erhverv har længe arbejdet for et få etableret et genanvendelsesmarked for plast og plastaftalen viser her en forståelse for at det skal gøres mere enkelt for danskerne at sortere deres plastikaffald.

Af andre central vigtige initiativer er det nationale plastcenter, hvis det forankres uafhængigt og med inddragelse af alle væsentlige interessenter. Forbrugerne skal mindske deres unødvendige forbrug af bæreposer og vi har brug for vidensopbygning om fordele og ulemper ved biobaseret og bionedbrydelig plastik. Det er også glædeligt at planen viser forståelse for den igangværende EU lovproces som også sigter på at regulere unødvendigt forbrug af plast i eurozonen.

Aftaletekstens 27 + 11 initiativer
Regeringens handlingsplan ”Plastik uden spild” havde 27 initiativer i sit første udkast (bilag 2 i forslaget), men blev udvidet med yderligere 11 initiativer (bilag 1). Læs aftaleteksten.

Dansk Erhverv har især arbejdet for og fået gennemført følgende initiativer:

  • Plastcenter også med et Forum og værdikædesamarbejde der skal føre til at Danmark bliver førende i designtænkning og udvikling bæredygtige emballager. Indsatsen skal forberede handlen til det kommende EU producentansvar
  • Standard for ensartet plastsortering i kommuner der skal bidrage til vi får etableret et genanvendelsesmarked for plast
  • Partnerskab for detailhandlen hvor vi skal informere og unødvendigt bæreposeforbrug samt en støttende lovgivning om forbud mod uddeling af gratis poser
  • Kortlægning af emballagestrømme for at forberede indsatsen for det kommende EU producentansvar
  • Vidensopbygning om fordele og ulemper ved brug af biobaseret plast, der kan bidrage til at man på sigt kan source biomaterialer uden det går ud over biodiversitet og samlet CO2 udledning.

Dansk Erhvervs pressemeddelse. 

Læs videre om plast.