; ;
Gemt

Dansk Erhverv 2018 - i miljøets og bæredygtighedens tegn

Nu nærmer jul og nytår sig, og det er tid til, at vi samler lidt op med en kort julehistorie om, hvordan det er gået med miljøet og bæredygtigheden i Danmark, i EU, og hvad Dansk Erhverv har arbejdet for i det forgangne år.

Nyhed

DANSK ERHVERV | MILJØ OG RESSOURCER - 20. DECEMBER 2018

Kære alle medlemmer

Nu nærmer jul og nytår sig, og det er tid til, at vi samler lidt op med en kort julehistorie om, hvordan det er gået med miljøet og bæredygtigheden i Danmark, i EU, og hvad Dansk Erhverv har arbejdet for i det forgangne år.

Året 2018 kan karakteriseres som året, hvor EU og Danmark fik nogle store og vigtige handlingsplaner, der skal skabe mere bæredygtighed - bl.a. omkring forbruget af engangsplastprodukter, forbrug og genanvendelse af plast i almindelighed samt omstilling til cirkulær økonomi. Var man i Folketinget, ville man kalde det 'vigtige reformer til samfundsomstilling', men her er det planer, der skal omstille til et bæredygtig samfund.

Cirkulær økonomi og plast er så komplekse udfordringer, at de går på tværs af markedssektorer og værdikæder. Heldigvis har politikerne forstået vores budskaber om, at komplekse udfordringer skal løses i samarbejde med erhvervslivet, så vi kan sikre en konkurrencedygtig, markedsdrevet grøn omstilling, der kan bidrage til samfundsøkonomien. Vi har arbejdet målrettet for, at handleplanerne drives af sunde økonomiske incitamenter, som styrker erhvervslivets grønne omstilling – og ikke kun ny lovgivning.

Dansk Erhverv har haft et enormt travlt og spændende 2018, og vores bidrag til handlingsplanerne og på andre bæredygtighedsområder har været markant. Dette har vi ikke kunne opnå uden jer og vores gode og tætte samarbejde.

Her oplister vi nogle af de initiativer og resultater, som Dansk Erhverv har arbejdet for på miljø- og bæredygtighedsområdet i 2018:

Cirkulær økonomi og plastindsats

  • Tilskuds- og kompetenceordning til SMV, der støtter dem til grøn omstilling 
  • Dansk indsamlingssystem for affaldsressourcer, hvor vi arbejder for implementeringen af et sammenhængende indsamlingssystem i Danmark. 
  • Udvikling af producentansvar for emballager for at imødekomme et EU krav om større ressourceeffektivitet i 2025. Kravet afgiftspålægger alle typer emballage, der lander på dansk jord.
  • Genanvendelse af affald, hvor vi har sat et stærkt aftryk på EU-kommissionens evaluering af den forordning, der regulerer affald, der flyttes over grænserne.
  • Pjece med konkrete anvisninger til erhvervets ønsker for en ny affaldsreform. Den blev lavet i et stærkt samarbejde med 6 andre erhvervsorganisationer.
  • Genanvendelse af kemisk affald i industrien. Sammen med vores brancheforening Kemi & Life Science gennemførte vi et MUDP projekt, som viste vejen til genanvendelse af 10.000-vis ton kemiske spildprodukter. 
  • Dansk rådgivningscenter om plast, hvor virksomheder, borgere og myndigheder kan få aktuel information, der gavner bæredygtig brug af plast i samfundet 
  • Bæredygtigt forbrug af bæreposer i form af partnerskab mellem detailhandlen og MFVM for at halvere forbrugernes forbrug af bæreposer fra 400 mio. om året til 200 mio. inden 2024. 
  • Designregler for genanvendelse af emballager. Sammen med vores medlemmer udviklede vi praktiske regler og dogmer, som design fødevareemballager til 100 % genanvendelse. 

Kemi og forbrugere

  • Usikker kemi i e-handel, hvor vi har sat skub i danske myndigheders markedskontrol af e-handelsbutikkers produktsikkerhed omkring kemien.

Medlemsrettede initiativer om bæredygtighed

  • Nyt Forum for Bæredygtige Emballager, som skal styrke vores medlemmer til at udvikle bæredygtige emballager i en cirkulær økonomi.
  • Konference om bæredygtigt indkøb i det offentlige, hvor vi lagde hus til for årets helt store OPS-konference i samarbejde med MFVM. Et bæredygtigt offentligt indkøb skaber efterspørgsel der stimulere innovation og investeringslyst i bæredygtighed i vores erhvervsliv
  • Konference om bæredygtighedsmærker og verdensmål (Mærk Verdensmålene) blev til i et samarbejde med EU Kommissionen, Fairtrade og 20 andre mærkeorganisationer. Her var opgaven at udvikle 51 ideer med 210 deltagere, hvordan mærker og Verdensmål kan fremme virksomhedernes bæredygtighedsindsats. Du kan se en lille film fra konferencen samt de 51 ideer. Filmen er lavet af Visual Story.

Lidt om 2019
2019 bliver et mindst ligeså spændende år i bæredygtighedens navn. Vi kommer til at lave medlemsrettede aktiviteter som aldrig før, fordi udfordringerne inden for bæredygtighed vokser. Vi skal være tæt på jer medlemmer, så I kan støttes med viden og forretningsudvikling, men også for opsamle input, der gavner vores lobbyarbejde for gode rammevilkår. Omstilling til cirkulær økonomi fortsætter med stigende hastighed, og vi vil kæmpe for at udvikle et effektivt genanvendelsesmarked. EU´s krav til producentansvaret for emballager skal videreudvikles, og vi skal have e-handlens produktsikkerhed løftet - især den del, der ligger uden for EU.

Tak for et herligt 2018 i bæredygtighedens navn. Vi glæder os til at tage fat på 2019 sammen med jer! 

Rigtig god jul og godt nytår. 

Med venlig hilsen,

Dansk Erhvervs Miljø- og Ressourceteam
Chefkonsulent Lisbet Hagelund og Miljøpolitisk chef Jakob Zeuthen