Gemt
Presse og Nyheder

Dansk Erhverv: Bekymrende søgemønstre til videregående uddannelser – dog enkelte lyspunkter

Forsknings- og uddannelsesministeriet har netop offentliggjort ansøgningstallene til de videregående uddannelser. Et overordnet fald i antallet af ansøgninger er bekymrende, mener Dansk Erhverv. Dog er der også enkelte lyspunkter.

Nyhed

Et fortsat fald i antallet af unge, der søger ind på en videregående uddannelse, giver panderynker hos Dansk Erhverv. Erhvervslivet står i disse år overfor en kæmpe udfordring med at finde kvalificeret arbejdskraft, og den tendens ser ud til at fortsætte, hvis vi ikke får uddannet de kommende generationer af unge, mener uddannelses- og forskningspolitisk chef i Dansk Erhverv, Mads Eriksen.

”Det er bekymrende, at vi ser et fald i antallet af ansøgere til de naturvidenskabelige og IT-tekniske uddannelser på universiteterne. Og samtidig er ansøgningen til uddannelser indenfor teknisk videnskab kun styrket med 1 pct. Erhvervslivet efterspørger i høj grad talenter indenfor disse fag, og med tendensen i ansøgningerne til de videregående uddannelser, som vi ser i år, risikerer vi, at rekrutteringsudfordringen kun bliver større i fremtiden”, siger han.

”I Dansk Erhverv er vi samtidig kede af at se, at der også er et fald i ansøgningerne på de store velfærdsuddannelserne. Den private sundhedssektor står i den grad og mangler sygeplejersker og plejemedarbejdere, derfor er det stærkt bekymrende at se, at de unge fravælger netop disse uddannelser”, siger Mads Eriksen.

Mere realisme på humaniora
”Antallet af ansøgere til de humanistiske uddannelser er igen i år faldet. Denne gang med 14 pct. Mange af humaniora-fagene har de senere år haft store problemer med dimittendarbejdsløshed, og søgetallene i år peger på, at det nu også er gået op for de unge, og at ansøgningen til de humanistiske uddannelser nu er ved at lande på et niveau, hvor det passer bedre med efterspørgslen på arbejdsmarkedet,” siger Mads Eriksen.

Dansk Erhverv peger også på enkelte lyspunkter i søgemønstrene til de videregående uddannelser.

”Det er dejligt at se, at der er en stigning i antallet af ansøgninger til erhvervsakademierne, som føder rigtig mange forretningskritiske medarbejdere ind til en lang række af Dansk Erhvervs medlemmer.”

Kontakt os

Arbejdsmarked, uddannelse og forskning

Mads Eriksen

Uddannelses- og forskningspolitisk chef
Medarbejderprofil

Der anvendes cookies til at forbedre din oplevelse af websitet. Du accepterer ved at navigere videre. Læs mere om website cookies.