; ;
Gemt

Dansk Erhverv byder ny minister velkommen i arbejdstøjet

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har udnævnt Jakob Ellemann-Jensen som ny miljø- og fødevareminister. Dansk Erhverv byder ministeren velkommen i arbejdstøjet.

Nyhed

Dansk Erhverv byder den nye miljø- og fødevareminister, Jakob Ellemann-Jensen, velkommen i arbejdstøjet. Der venter den nye Venstre-minister mange vigtige opgaver. Dansk Erhverv giver dig her overblikket over de vigtigste på fødevareområdet.

Fødevareforlig 4
Der skal landes et nyt fødevareforlig, som efter planen skulle have været forhandlet på plads inden sommerferien. Det er nu blevet udskudt til efteråret på grund af ministerskiftet. Forliget fastsætter overordnet set rammerne for fødevarekontrollen i Danmark over en flerårig periode. Det kommende forlig er det fjerde af sin slags siden 2007, og vil gælde fra 2019 til 2022. Dansk Erhverv arbejder intenst for en mere målrettet og intelligent fødevarekontrol, og at det nye forlig ikke vil medføre et højere kontroltryk eller øgede omkostninger for Dansk Erhvervs medlemmer. 

Læs også Dansk Erhvervs seneste debatindlæg i Altinget om vores opfordring til politikerne om at kigge ud i verden og huske på vigtigheden af en smidig samhandel med fødevarer. 

Advisory board for mad, måltider og sundhed
Regeringens Advisory Board for mad, måltider og sundhed har netop oversendt 10 anbefalinger til regeringen, som skal løfte danskernes mad- og måltidsvaner og den generelle sundhed. Indsatsen er en del af regeringsgrundlaget og hele 5 ministre er involveret i arbejdet. Anbefalingerne spænder bredt fra uddannelse af madhåndværkere til bedre madkundskaber i hjemmet og fremme af sundere fødevarer. Regeringen har afsat 40 mio. kr. til at realisere anbefalingerne.

Læs Dansk Erhvervs pressemeddelelse om, at anbefalingerne skal følges op af handling. 

Det økologiske erhvervsteam 
Sidste år modtog den daværende miljø- og fødevareminister 25 anbefalinger fra det økologiske erhvervsteam, der skal bidrage til, at styrke og udbygge Danmarks økologiske førerposition i verden. Den nye minister skal sikre, at der bliver fulgt op på anbefalingerne i den kommende tid. For Dansk Erhverv er det vigtigt, at det bliver enklere at sælge økologiske varer og at det økologiske spisemærke udvides.

Gastro 2025 – anbefalinger fra TeamGastro
Den tidligere miljø- og fødevareminister nedsatte et erhvervsteam for udvikling af gastronomi, som skal føres ud i livet. Det er vigtigt, at gastronomi tænkes bredt og som en vækstdriver for mange erhverv inklusiv turismen. Her skal man tænke hele landet ind og tænker bredt i brancher og sammen trække i samme retning. For eksempel er der udover restauranter og cafeer, foodservice, dagligvarehandel og fødevaregrossister også et stort potentiale for danske bagerier og konditorier samt i de spirende spiritusdestillerier rundt om i landet, som ministeren nu skal følge op på.

Cirkulær økonomi
Både regeringen og EU arbejder intenst på at styrke den cirkulære økonomi. På fødevareområdet er fødevarekontaktmaterialer og madaffald og -spild vigtige parametre, som den nye minister også skal forholde sig til. EU har forpligtet sig til FN’s Verdensmål, hvor madspild blandt andet skal halveres inden 2030. Der er fortsat mange barriere for at bekæmpe madspild, og det er vigtigt, at det hurtigst muligt bliver lettere for danske virksomheder. Den øgede vækst i måltidskasser og convenience medfører også et større behov for bæredygtige fødevarekontaktmaterialer og transportemballager.

En dansk plaststrategi
Det leder os videre til den kommende danske plaststrategi, der følger op på EU’s plaststrategi, som inden 2030 skal føre til mindre plastaffald og mere genanvendelse. I den danske strategi forventes regeringen blandt andet at regulere forbruget af plastbæreposer i detailhandlen. Dansk Erhverv ønsker derfor at fremme et bæredygtigt forbrug af bæreposer i detail uanset materiale og sikre at kravene i EU’s emballagedirektiv overholdes ved at plastbæreposeforbruget halveres inden 2025. 

Modernisering af affaldssektoren
Regeringen har med forsyningsstrategien lagt op til en yderligere konkurrenceudsættelse af affaldssektoren. Forhandlingerne ventes påbegyndt meget snart. Dansk Erhverv støtter strategien, som vil styrke et marked for genanvendelse af affaldsressourcer, ligesom den vil være et vigtigt led til samfundets omstilling til en mere cirkulær økonomi. 

Derudover skal den nye minister også lave en ny kemihandlingsplan og vurdere om retur-og pantsystemet skal udvides med flere emballagetyper, fx juiceprodukter.

Kontakt

Handel

Lotte Engbæk Larsen

Branchedirektør for Handel
Medarbejderprofil