; ;
Gemt

Dansk Erhverv: Godt udspil om brug af sundhedsdata

Med regeringens nye udspil om Fremtidens Sundhed bliver der blandt andet sat fokus bedre og sikrere anvendelse af sundhedsdata til gavn for patientforløb og mere forskning.

Nyhed

For første gang får Danmark nu en samlet plan for brug af sundhedsdata. Det er helt afgørende for patienternes rejse gennem sundhedsvæsenet, at data understøtter patientforløb, og at data er tilgængelig på tværs af siloer.

”Det er helt nødvendigt for at få en samlet patientrejse og en optimal behandling, at data kan flyde på tværs af siloer. Det skal ikke nødvendigvis være frit for alle.  Men data skal kunne tilgås hurtigt og effektivt, når patienten har givet tilsagn. For eksempel kan borgerne i fremtiden forvente at sundhedsvæsenet forskellige aktører er opdaterede på patienten sundhedshistorik. Det gør hele behandlingsforløbet meget mere sikkert og effektivt,” siger sundhedspolitisk chef i Dansk Erhverv, Katrina Feilberg Schouenborg, og fortsætter:

”Det er ligeledes positivt, at vi for første gang får politisk fokus på, hvordan egenindsamlet data fra for eksempel wearables og apps som blandt andet blodtryksmålere, kan bidrage til forebyggelse og behandling. I Dansk Erhverv mener vi, at den data skal med ind i data-infrastrukturen, såfremt borgerne ønsker det. Så får vi den fulde værdi af de oplysninger, vi indsamler,” siger Katrina Feilberg Schouenborg.

Det er Dansk Erhvervs holdning, at sundhedsdata skal benyttes til at understøtte det sundhedsfaglige arbejde. Hvis patientrejsen skal optimeres, er man nødt til at få noget viden om, hvor patienten falder igennem. - Hvem gør for meget eller for lidt? Kommer alle de genindlagte fra samme kommune eller praktiserende læge osv.

Godt med fokus på forskning
Det har længe været et ønske fra Dansk Erhverv, at der blev etableret én indgang til rådgivning om indgangen til forskning i sundhedsdata. I dag ligger alle Danmarks kliniske databaser og registre spredt ud – og de er svært tilgængelige for virksomheder og forskere. Derfor ser Dansk Erhverv frem til, at danske forskere snart får bedre adgang til sundhedsdata, for data redder liv.                     

”I Dansk Erhverv kan vi kun vi kun bakke op om, at der nu bliver sat handling bag ordene om bedre anvendelse af sundhedsdata til forskningsformål. Det er godt første skridt, at der etableres én fælles indgang rådgivning om adgang til sundhedsdata.  I dag har vi over 160 kliniske databaser og registre, og det er simpelthen for omfattende og tager alt for lang tid at samkøre de registre,” siger Katrina Feilberg Schouenborg.

Dansk Erhverv mener, at sundhedsdata er meget følsomme. Derfor hilser erhvervsorganisationen det velkomment, at adgangen skal se gennem forskermaskiner, hvor der er fuld anonymitet. Det falder fint i tråd med anbefalingerne fra Vækstteam for Life Science.

Kontakt

Sundhed og Life Science

Katrina Feilberg Schouenborg

Branchedirektør
Medarbejderprofil