; ;
Gemt

Dansk Erhverv tilslutter sig Europæisk plastikpagt

06. marts 2020

Dansk Erhverv har tilsluttet sig EU’s nye European Plastics Pact. Målet er at støtte medlemmer i at kunne omstille deres forretning til at håndtere plastik på en bæredygtig måde.

Ved at underskrive pagten forpligter Dansk Erhverv sig til at bidrage til at forbruget af food- og nonfood emballager i EU og Danmark bliver mere bæredygtigt ved for eksempel at nedbringe materialeforbruget og designe dem til 100 % genanvendelige. Ved at deltage i pagten vil Dansk Erhverv arbejde for, at virksomheder, der bruger emballager, også tilslutter sig pagten. Et mål er at hjælpe medlemmer til at overholde EU-producentansvaret, før det træder i kraft i 2025, og opnå konkurrencefordele.

Dansk Erhverv vil øge sit bidrag til at få det danske marked omstillet til et cirkulært forbrug af plast, herunder udvikling af teknologi, der kan sikre genanvendelse af høj kvalitet, som øger sandsynligheden for en markedsefterspørgsel.

Hvorfor en European Plastics Pact?
Danmark skal opfylde kravene i EU's emballagedirektiv. Der er generelt enighed om, at det især vil give udfordringer at opfylde kravene til plastemballagen. Der er allerede mange EU-lande, som har udarbejdet planer for at nedbringe forbruget af plast, og også på internationalt niveau er der igangsat en lang række initiativer, eksempelvis Den Cirkulære Plastalliance og Global Plastic Action Partnership med flere. 

Den 6. marts 2020 lanceres “European Plastics Pact (EPP)” som et nyt frontløberinitiativ, der samler aktive nationer, organisationer og virksomheder fra hele værdikæden. Formålet for EPP er at nedbringe forbruget af plastik brugt til emballager og engangsserviceprodukter. Initiativet er udviklet i et samarbejde mellem Holland, Frankrig og Danmark. 

Ved at tilslutte sig initiativet som virksomhed bidrager man til at styrke samarbejdet i hele værdikæden, på tværs af EU. Derudover bidrager man til at booste en teknologiudvikling, der fremmer sortering og plastgenanvendelse og bedre design for emballager og produkter. Tiltaget bidrager til at harmonisere regelpraksis og andre aspekter, der knytter sig til at fremme bæredygtigt forbrug af plast. Deltagende virksomheder opnår et samarbejde med de deltagende medlemsstaters myndigheder omkring lovudvikling og andre aspekter, der knytter sig til regulering.  

Du kan læse mere om pagten her og eventuelt tilslutte din virksomhed: The European Plastics Pact.

Kontakt miljøpolitisk chef i Dansk Erhverv, Jakob Zeuthen, for yderligere information.