; ;
Gemt

Danske virksomheder har is i maven – beskæftigelsen stiger atter

Efter godt seks år med uafbrudt jobvækst faldt den private beskæftigelse i maj. Nu stiger den lidt igen. Det er en god nyhed, lyder det fra Dansk Erhverv.

Nyhed

Pressemeddelelse 21. august 2019

Mens nervøsiteten for en kommende global økonomisk afmatning breder sig, så stiger den private beskæftigelse igen efter en mindre opbremsning i maj. Således steg den private beskæftigelse opgjort for juni måned med 600. For arbejdsmarkedet som helhed steg beskæftigelsen opgjort for juni måned med 453.

”Der er ingen garanti for, at beskæftigelsen fortsætter med at stige. Omvendt er det langt fra givet, at den falder igen i en nær fremtid. En fortsat økonomisk vækst er afgørende for, at den private beskæftigelse fortsætter opad. Selvom oddsene på lige netop det punkt ikke ser gode ud, så er det ikke ensbetydende med, at vi står over for en vending. Til gengæld kan det ikke udelukkes, at vi kommer til at se en mere afdæmpet udvikling i beskæftigelsen fremadrettet,” siger Peter Halkjær, arbejdsmarkedschef i Dansk Erhverv.

Flexicurity beviser sit værd i perioder med stigende økonomisk usikkerhed

Særligt i perioder med stigende økonomisk usikkerhed beviser den danske flexicurity model sit værd.

”Det er relativt nemt for danske virksomheder at afskedige medarbejdere, og derfor har de bedre forudsætninger for at blive ved med at nyansætte i perioder med stigende økonomisk usikkerhed sammenlignet med i lande, hvor det er svært at slippe af med dem, man ansætter. Det giver gode forudsætninger for at beskæftigelsen kan fortsætte med at stige, selvom risikoen for en økonomisk afmatning ikke løjer af lige foreløbigt,” siger Peter Halkjær.

Arbejdsudbud er fortsat et relevant fokus

Der er næppe tvivl om, at væksten i udbuddet af arbejdskraft de kommende år, vil få afgørende indflydelse på mulighederne for en fortsat økonomisk vækst.

”Kan virksomhederne ikke få den kvalificerede arbejdskraft, som de har brug for, så vil det begrænse mulighederne for vækst og velstand. Derfor vil det, uanset hvilken retning beskæftigelsen tager i de kommende måneder og år, give mening at opretholde et politisk fokus på initiativer, der kan få udbuddet af arbejdskraft til at vokse mere end der aktuelt er udsigt til,” siger Peter Halkjær.