; ;
Gemt

Datatilsynets standarddatabehandleraftale kan også anvendes i Norge og Sverige

27. maj 2020

december 2019 fik Datatilsynets databehandler- kontraktskabelon karakter af standardkontraktbestemmelser, og tilsynsmyndighederne i Norge og Sverige meddeler nu, at de danske standardkontraktbestemmelser også kan bruges af organisationer i disse lande. 

Af Sven Petersen, Erhvervsjuridisk fagchef  

Kontrakten bliver nu derfor lagt på Dansk Erhvervs hjemmeside som standard skabelon. Dansk Erhvervs gamle databehandleraftale fjernes.  

At Datatilsynets skabelon er blevet standard gør dog ikke alle andre databehandleraftaler ulovlige. Langt de fleste - inklusive Dansk Erhvervs gamle modelkontrakt – lever op til de formelle mindste krav i persondataforordningen. 

Det bør fremhæves, at virksomheder ikke er forpligtede til at benytte standardkontraktsbestemmelser for at overholde databeskyttelsesforordningens regler om databehandleraftaler. Der er dog en væsentlig fordel forbundet med brugen af Datatilsynets standardkontraktsbestemmelser, som består i den sikkerhed, der ligger i aftalens juridisk bindende status. Således vil Datatilsynet fx i forbindelse med et tilsynsbesøg, ikke efterprøve det allerede fastlagte indhold. 

Men en ting er, at ens kontraktformular lever op til de formelle krav i artikel 28, noget andet er, at selve indholdet af databehandleraftalen i videst mulig omfang bør afspejle, hvordan dataene de facto håndteres. Her er der mange gange rum for forbedring. 

Kontrol af databehandlere 
Da du alligevel skal kontrollere din databehandler med jævne mellemrum, kan det være anledning til, at give din databehandleraftale et service tjek. Det kan du gerne drøfte med Dansk Erhvervs erhvervsjurister. 

Deltag derfor i vort GDPR- update webinar i juni måned, som annonceres på vores hjemmeside. 

Kontakt

Handel

Sven Petersen

Erhvervsjuridisk fagchef
Medarbejderprofil