; ;
Gemt

De kriminelle er blevet mere digitale

Nye tal viser, at kriminaliteten nu flytter over mod nettet. Der er stadig mange butikstyverier, men den digitale udvikling betyder, at butikker og forbrugere også skal tænke på den digitale sikkerhed.

Nyhed

Dansk Erhverv | E-HANDEL - april 2018

Artikel bragt i Berlingske Business’ annoncetillæg ”Fremtidens Detail” d. 20. marts 2018 (link: https://www.business.dk/annonce/de-kriminelle-er-blevet-digitale)

Antallet af anmeldte butikstyverier har over de senere år været stabilt. Det samme kan man ikke sige om cyberkriminaliteten. De kriminelle har fundet nye og indbringende veje til at stjæle fra butikkerne. I de seneste år er de kriminelle flyttet ind på nettet med nye og avancerede kriminalitetsformer.

”Vi er nødt til at opruste i kampen mod økonomisk IT-kriminalitet”, siger Henrik Lundgaard Sedenmark, der er chefkonsulent i Dansk Erhverv, og fortsætter: ”I 2012 var der cirka dobbelt så mange anmeldelser af butikstyverier, som der var anmeldelser om bedrageri. I 2017 var det omvendt.”

Tallene fra Danmark Statistik taler et klart sprog. 17.693 anmeldte butikstyverier og 37.683 anmeldte sager om bedrageri i 2017. Og selvom bedrageri dækker over andet og mere end økonomisk it-kriminalitet, er der ingen tvivl om, at netop den form for kriminalitet fylder meget i statistikken.

”Når vi ser på tallene for misbrug på Dankort, så er det steget markant over de senere år, sådan at svindlen med Dankort nu er over 100 mio. kr. og det samlede betalingskortmisbrug i både Danmark og udlandet er over 300 mio. kr.”, siger Henrik Lundgaard Sedenmark.

E-handlen skal i højere grad huske at indtænke sikkerhed

I årtier har detailhandlen implementeret løsninger til at beskytte fysiske butikker.

Varesikring, butiksdetektiver og kameraovervågning er bare nogle af de tiltag, som de fysiske butikker anvender i kampen mod kriminelle.

”Den proces, som den fysiske detailhandel har været igennem med sikring af varerne, skal netbutikkerne nu også igennem”, siger Henrik Lundgaard Sedenmark.

Et stigende problem for netbutikker er, at kriminelle køber varer på et stjålet betalingskort, får varen leveret i et falsk navn til en pakkeboks eller pakkekiosk og får et såkaldt muldyr til at hente pakken og sende den til bagmanden.

En løsning som på nuværende tidspunkt er effektiv i forhold til sådanne typer svindel er 3D secure-løsninger til Visa og MasterCard og Dankort secured by Nets til Dankort. Her kræver en transaktion ikke blot, at køberen har kortoplysningerne, men også at køberen har en telefon med et telefonnummer, der er tilknyttet til kortet.


”Vi har fra vores medlemsvirksomheder hørt, at svindlen med Dankort er forsvundet fra den ene dag til den anden efter indførelsen af Dankort Secured by Nets, så denne løsning er rigtig god til at dæmme op for Dankortsvindel på nettet”, siger Henrik Lundgaard Sedenmark.

Anmeldte sager om butikstyveri og bedrageri, 2012-2017


IT sikkerhed er også sund fornuft
Der er kommet nye tekniske løsninger til at forhindre svindel – både nogle der leveres af kortudbyderen og nogle, der leveres af firmaer, der tilbyder sikkerhedsløsninger til netbutikker. Men mindre kan også gøre det, siger Henrik Lundgaard Sedenmark, som mener at netbutikkerne også skal bruge deres sunde fornuft:

”Ser transaktionen mærkelig ud? Er der uoverensstemmelse mellem kortudstederland, leveringsland, telefonnummer og IP-adresse? Er det umuligt at finde kunden på Facebook eller ved anden søgning på nettet? Så er der nok ugler i mosen!”

Fælles indsats mod økonomisk it-kriminalitet
Stigningen i den økonomiske it-kriminalitet gjorde, at politiet i 2016 tog initiativ til at samle en række relevante aktører til drøftelser af udfordringerne. Drøftelserne medførte, at deltagerne etablerede Forum mod Økonomisk IT-kriminalitet. Dansk Erhverv er en del af styregruppen for forummet, der har massiv fokus på at løfte kampen mod de it-kriminelle.

”En stor udfordring for netbutikker er, at selve anmeldelsen af kriminaliteten er besværlig, og når de så endelig får den anmeldt, så oplever de, at der ikke sker noget fra politiets side. Et storstilet projekt fra politiets side med en ny anmeldelsesportal blev desværre droppet i 2017, men med løfter om en ny central anmeldelsesplatform i 2018,” fortæller Henrik Lundgaard Sedenmark.

Et stort ønske fra branchen er derfor et større fokus fra politiets side på den økonomiske it-kriminalitet – både ift. bedre og nemmere anmeldelsesmuligheder og bedre efterforskning og forebyggelse.

”Et andet stort ønske fra branchen er muligheden for, at kunne advare hinanden mod de it-kriminelle. Som det er i dag, begrænser datalovgivningen i vidt omfang netbutikkernes mulighed for at dele oplysninger med hinanden. De samme kriminelle angriber typisk flere netbutikker, men desværre må en netbutik som har opdaget svindlen ikke advare en anden netbutik om svindleren, da det vil være i strid med lovgivningen,” slutter Henrik Lundgaard Sedenmark.

Kontakt

Handel

Henrik Lundgaard Sedenmark

Fagchef for betalinger og detailhandelssikkerhed
Medarbejderprofil