; ;
Gemt

Deltagere i kartelaftale pålagt bøder på i alt over 10 millioner kroner

I forlængelse af kontrolbesøg foretaget af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens hos en række virksomheder i nedrivningsbranchen i efteråret 2015 er 4 virksomheder og 8 medarbejdere indtil videre blevet dømt for ulovlig tilbudskoordinering i strid med konkurrencelovgivningen. Flere sager i komplekset ventes behandlet ved domstolene indenfor de kommende måneder.

Nyhed

DANSK ERHVERV | ERHVERVSJURA - D. 9. MAJ 2019

Retten i Hillerød afsagde den 26. april 2019 dom i den 5. sag indenfor det seneste år, om tilbudskoordinering i nedrivningsbranchen. Dommene er afsagt af Retten i Holbæk (1), Retten i Hillerød (1) og Retten i Roskilde (3). Dommen afsagt af Retten i Holbæk er blevet stadfæstet af Østre Landsret og en af dommene afsagt af Retten i Hillerød p.t. er under anke.

Sagerne startede efter at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i efteråret 2015 foretog uanmeldte kontrolbesøg hos en række virksomheder i nedrivningsbranchen. Efter de indledende undersøgelser anmeldte Konkurrencerådet i april 2016 virksomhederne til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), der siden har efterforsket sagerne og rejst tiltale mod flere virksomheder i det samlede sagskompleks.

Virksomhederne er tiltalt for i perioden maj 2011 til oktober 2013, at have udvekslet priser på forskellige nedrivningsopgaver, og dermed lavet ulovlig tilbudskoordinering. I de 5 sager er der samlet pålagt bøder til virksomhederne på i alt 10 millioner kr. varierende i størrelse mellem 1 og 5 millioner kr. pr. virksomhed, og til de omfattede medarbejdere på i alt 825.000 kr. varierende i størrelse mellem 25.000 kr. og 300.000 kr. pr. medarbejder. Bødernes størrelse er fastsat under hensyn til, at en del af overtrædelserne er sket før 1. marts 2013, hvor bødeniveauet for overtrædelse af konkurrencelovgivningen var lavere.

Tilbudskoordineringen er sket ved, at virksomhederne har udvekslet priser med konkurrenter og entrepriser for både private og offentlige bygherre. Det samlede sagskompleks omfatter seks nedrivningsvirksomheder, hvoraf der nu er afsagt dom mod 5.

1. Dom afsagt af Retten i Holbæk den 19. september 2018, stadfæstet af Østre Landsret den 21. december 2018. En medarbejder idømt en bøde på 100.000 kr. for at have deltaget i en kartelaftale ved at modtaget en konkurrents tilbud og derefter ladet sin virksomhed afgive bud som underentreprenør. Anklagemyndigheden havde krævet medarbejderen idømt fængselsstraf og gjort gældende, at der var tale om en kartelaftale af særlig grov beskaffenhed. Retten fandt dog ikke, at kravene hertil var opfyldt. Dommen afsagt af Retten i Holbæk var anket af både anklagemyndigheden og forsvareren. Hovedentreprisen vedrørte et alment boligbyggeri på Amager.

2. Dom afsagt af Retten i Hillerød den 11. januar 2019. To ledende medarbejdere er hver idømt en bøde på 300.000 kr. for i forbindelse med afgivelse af tilbud på 24 underentrepriser, vedr. bl.a. Statens Museum for Kunst, Eremittageslottet, samt flere togstationer og uddannelsessteder, at have udvekslet priser med konkurrenter. 

3. Dom afsagt af Retten i Hillerød den 8. februar 2019. Virksomhed idømt bøde på 5 millioner kr. og to ledende medarbejdere hver idømt en bøde på 125.000 kr. for, i 11 tilfælde at have koordineret tilbud med konkurrenter. 

 

4. Dom afsagt af Retten i Roskilde den 4. april 2019. Virksomhed idømt bøde på 4 millioner kr. og en ledende medarbejder idømt en bøde på 125.000 kr. for, i 4 tilfælde at have udvekslet tilbud med konkurrenter.

5. Dom afsagt af Retten i Hillerød den 26. april 2019. Virksomhed idømt en bøde på 1 millioner kr. og en to ledende medarbejdere hver idømt en bøde på 25.000 kr. for, i 4 tilfælde at have udvekslet priser med konkurrenter. Overtrædelserne er sket i forbindelse med nedrivningsopgaver på Fredensborg Slot, Amager Hospital, Ellebjerg Skole og DTU.

Kontakt

Handel

Sven Petersen

Erhvervsjuridisk fagchef
Medarbejderprofil