; ;
Gemt

Der er behov for at styrke socialtilsynet

Det har helt overordnet haft en positiv effekt, at socialtilsynet siden 2014 har ført tilsyn med sociale ydelser for mere end 40 mia. kroner årligt. Det viser den samlede evaluering her fire år senere. Der er dog fortsat plads til forbedringer, mener Dansk Erhverv.

Nyhed

I dag er det næsten hver tredje plads på et socialt tilbud, der er privat. Det viser den dugfriske evaluering af socialtilsynets første fire år. Evalueringen viser også, at de private tilbud scorer en smule højere på kvalitet end de kommunale, men omvendt særligt i starten af tilsynet modtog flere påbud.

Dansk Erhverv, der er landets største erhvervsorganisation for private tilbud på socialområdet, hilser evalueringen velkommen. Socialtilsynet er på rette spor og har løftet kvaliteten på det sociale område, men evalueringen viser en stor uensartet praksis. Og det er uacceptabelt, mener Dansk Erhverv.

Mere økonomisk gennemsigtighed og konkurrence på kvalitet
Evalueringen kommer til at danne grundlag for kommende politiske forhandlinger, og her har Dansk Erhverv ønskesedlen klar.

”Udover mere ensartethed bør det være en bunden opgave yderligere at sikre, at tilsynet for alvor lykkes med den helt afgørende opgave, der handler om tage stilling til, hvorvidt et tilbuds økonomi er gennemsigtigt. Om kommunen reelt kan sammenligne priser på tværs af tilbud og om socialtilsynet dermed også reelt understøtter en mere transparent konkurrence på kvalitet,” siger velfærdspolitisk chef i Rasmus Larsen Lindblom.

”Socialtilsynet regulerer et område, hvor kommunerne indkøber ydelser for over 40 mia. kroner til samfundets mest udsatte borgere. At sikre mere gennemsigtighed i en stor del af kernevelfærden bør være en kerneopgave, som også regeringen har ambitioner for i regeringsgrundlaget,” siger Rasmus Larsen Lindblom.  

Det er samtidig Dansk Erhvervs holdning, at en systematisk og ensartet varetagelse af tilsynsopgaven er en afgørende forudsætning for, at de enkelte tilsyn kan bidrage til udvikling og læring på tilbuddene.  

Læs Danmarks Radios artikel om behovet for at styrke socialtilsynet. 

FAKTA
Tæt på hver tredje plads på et socialt tilbud i Danmark er i dag på private hænder. Et tal, der de sidste to år er steget, imens antallet af offentlige pladser tilsvarende er faldet.  De ikke-offentlige leverandører udgør således en væsentlig del af samfundets samlede kapacitet til eksempelvis udsatte børn og unge eller tilbud til mennesker med handicap.

Du kan læse hele evalueringen på Børne- og socialministeriets hjemmeside her