; ;
Gemt

Det laveste antal offentligt forsørgede siden 2007

Danmarks Statistik har offentliggjort tal for udviklingen i antallet af offentligt forsørgede til og med 4. kvartal sidste år.

Nyhed

Dagens økonomiske kommentar af Cheføkonom Steen Bocian

De nye tal fra Danmarks Statistik viser, at 4. kvartal bød på et fortsat fald i antallet af offentligt forsørgede. Der var således 718.174 offentligt forsørgede i alderen 16-64 år ved udgangen af 2017, når man ikke inkluderer SU-modtagere. Inkluderes SU-modtagerne, så var der 1.042.229 offentligt forsørgede i alderen 16-64 år. Fra 3. til 4. kvartal sidste år faldt antallet af offentligt forsørgede med cirka 9.000 personer.

Ser vi på udviklingen over det seneste år er det blevet til et fald på lidt over 22.000 personer. Det seneste års fald har bragt antallet af offentligt forsørgede ekskl. SU ned på det laveste niveau i perioden siden 2007, så der er ingen tvivl om, at det økonomiske opsving også kan ses i udviklingen i danskere på offentlige ydelser. Det er selvsagt meget glædeligt.

Faldet i antallet af offentligt forsørgede skal naturligvis ses i lyset af det stærke opsving på arbejdsmarkedet. Beskæftigelsen satte rekord omkring årsskiftet, og det smitter heldigvis også af på antallet af offentligt forsørgede. Når det er sagt, så er 718.000 offentligt forsørgede ekskl. SU modtagere i den erhvervsaktive alder mange. Man burde derfor også udnytte det økonomiske opsving, hvor virksomhederne har behov for flere hænder til at gennemføre yderligere reformer, som kunne sikre yderligere fald i antallet af offentligt forsørgede, til glæde for både virksomheder og de personer, der ville komme i job i stedet for at være på offentlig forsørgelse.