; ;
Gemt

Detailsalget faldt i oktober - mon vi ventede på Black Friday?

Danmarks Statistik har netop offentliggjort tal for udviklingen i det danske detailsalg frem til og med oktober i år. Dagens tal viser, at detailsalget faldt med 0,7 pct. fra september til oktober, når der korrigeres for prisudvikling og den normale effekt af sæson.

Nyhed

Dagens økonomiske kommentar den 26. november 2018

Danmarks Statistik har mandag offentliggjort tal for udviklingen i det danske detailsalg frem til og med oktober i år. Dagens tal viser, at detailsalget faldt med 0,7 pct. fra september til oktober, når der korrigeres for prisudvikling og den normale effekt af sæson.

Faldet i detailsalget i oktober dækker over et lavere tøjsalg, der faldt med 6,5 pct. og et lavere salg af fødevarer og andre dagligvarer, der faldt med 0,3 pct. Salget af andre forbrugsvarer steg med 0,1 pct.

Det er bestemt ikke utænkeligt, at Black Friday spiller en rolle i relation til det store fald i tøjsalget. Mange har måske set frem til et godt tilbud i fredags og har dermed ventet med at købe den nye trøje til den kom på udsalg. Vores indkøbsmønstrer ændres med Black Fridays indtog i dansk økonomi – og vi har endnu ikke mulighed for at tage højde for det ændrede forbrugsmønster via eksempelvis sæsonkorrektion. Vi er derfor nødt til at se detailsalget i oktober, november og december under én hat, hvilket desværre betyder, at vi må væbne os med lidt tålmodighed, før vi kan fælde dom over forbrugsudviklingen.

Overordnet har detailsalget været stigende gennem 2018. Udviklingen trækkes af solide privatøkonomiske forudsætninger. Beskæftigelsen er steget 66 måneder i streg og er rekordhøjt, vores boliger er steget i værdi, vores lønninger stiger mere end priserne i butikkerne og renterne er fortsat på et meget lavt niveau. Alt det er med til at give luft i de danske husholdningsbudgetter og dermed plads til øget forbrug.