; ;
Gemt

"Du får ikke jobbet, fordi du skal på barsel"

En arbejdsgiver skulle betale 25.000 kr., fordi de begrundede et jobafslag i ansøgerens forestående barsel.

Nyhed

Det siger ligebehandlingsloven
En arbejdsgiver må ikke lægge vægt på graviditet eller barsel i forbindelse med ansættelse, forflyttelse eller forfremmelse. Hvis en jobansøger påviser faktiske omstændigheder, der giver anledning til at formode, at vedkommende er blevet forskelsbehandlet på grund af graviditet eller barsel, er det op til virksomheden at bevise, at der alligevel ikke er sket ulovlig forskelsbehandling.

Sagen kort
Sagen drejer sig om en kvinde, som søgte en stilling som anklagerfuldmægtig. Kvinden modtog en indkaldelse til en jobsamtale. Hun oplyste efterfølgende i en mail, at hun var højgravid, men fortsat var meget interesseret i stillingen.

Kvinden modtog svar fra chefanklageren som, med henvisning til kvindens forestående barsel, skrev, at det ikke gav mening, at hun kom til samtale, da de havde behov for nye anklagere snarest. Kvinden kom dog alligevel til en samtale, hvor afslaget på grund af hendes barsel igen blev bekræftet.

Kvinden klagede til Ligebehandlingsnævnet, da hun mente, at hun var blevet forskelsbehandlet på grund af sin graviditet og forestående barsel.

Anklagemyndigheden mente ikke, at der var givet et afslag på en ansættelse efter ligebehandlingslovens forstand, da der var tale om en intern rokering, idet medarbejderen var ansat i Udlændingestyrelsen.

Ligebehandlingsnævnets afgørelse
Ligebehandlingsnævnet vurderede på baggrund af chefanklagerens mail, at kvinden havde påvist faktiske omstændigheder, der gav anledning til at formode, at hun var blevet forskelsbehandlet på grund af sin graviditet og forestående barsel

Nævnet fandt, at anklagemyndigheden ikke havde løftet bevisbyrden for, at kvindens graviditet var uden betydning for, at hun ikke kom i betragtning til stillingen. Det forhold, at der var tale om en intern rokering, ændrede ikke på nævnets vurdering.

Anklagemyndigheden blev dømt til at betale en godtgørelse på 25.000 kr. til kvinden.

Dansk Erhverv vurderer
Afgørelsen er i tråd med praksis, som bekræfter, at en arbejdsgiver ikke må forskelsbehandle jobansøgere på grund af graviditet eller barsel, uanset at der er behov for tiltrædelse snarest.