; ;
Gemt

Eksporten mærker nu den globale modvind

Der er en tydelig opbremsning i vareeksporten i forhold til det første halvår af 2019, hvor eksporten viste en stærk fremgang. Det er naturligvis nærliggende at konkludere at opbremsningen i væksten på vores største nærmarkeder nu har ramt den danske eksport.

Nyhed

Dagens økonomiske kommentar torsdag den 9. januar 2020

Torsdag offentliggjorde Danmarks Statistik tal der viser, at vareeksporten faldt med 0,3% i november. Hvilket betyder, at der kun har været en fremgang i eksporten på 0,6% over de seneste tre måneder. Det er en tydelig opbremsning i forhold til særligt første halvår af 2019, hvor eksporten viste en stærk fremgang. Det er naturligvis nærliggende at konkludere at opbremsningen i væksten på vores største nærmarkeder nu har ramt den danske eksport. Eksporten til særligt Tyskland og Sverige er da også faldet over de seneste tre måneder. Det kan desværre ikke siges at være overraskende med tanke på at aktiviteten i såvel Sverige og Tyskland er aftaget mærkbart i løbet af 2019. Det store lyspunkt er eksporten til USA, der fortsat stiger pænt. Over de seneste tre måneder er eksporten til USA således steget med 12,4%.

Opbremsningen i eksporten er dog samlet set bekymrende og viser, at den globale af-matning nu er begyndt at snige sig ind på dansk økonomi. Vi er dog fortsat fortrøst-ningsfulde og forvente generelt at se en bedring i det globale vækstbillede her i 2020. Dermed er der også grund til at forvente en fortsat fremgang i eksporten. Men fremgan-gen bliver ikke så stærk, som vi ellers har set det, igennem størstedelen af 2019.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil