; ;
Gemt

Elev skulle ikke have i pose og sæk

Højesteret har i en principiel dom slået fast, at en afskediget elev ikke skulle have godtgørelse efter både erhvervsuddannelsesloven og funktionærloven.

Nyhed

Det siger loven
Hvis en arbejdsgiver uberettiget ophæver en uddannelsesaftale, kan eleven kræve en godtgørelse efter erhvervsuddannelsesloven for tab af uddannelsesgode. Dette gælder for alle typer af elevforhold.

Hvis eleven er funktionærelev, og uddannelsesaftalen er ophævet uberettiget, har eleven også ret til kompensation for mistet opsigelsesvarsel i form af en minimalerstatning efter funktionærlovens § 3. Det slog Højesteret fast i 2008.

Der har indtil nu været usikkerhed om, hvorvidt funktionærelever foruden kompensation for løntabet efter funktionærlovens § 3 kunne kræve 2 godtgørelser – én efter erhvervsuddannelseslovens § 65 for uberettiget ophævelse og én efter funktionærlovens § 2b for usaglig opsigelse.

Sagen kort
Sagen for Højesteret handlede om en eventkoordinatorelev, der blev opsagt under en sygemelding. Det mente eleven ikke var rimeligt, så han lagde sag an mod arbejdsgiveren ved Tvistighedsnævnet. Dansk Erhverv afviste som en del af nævnets mindretal, at der skulle tilkendes godtgørelse efter begge regelsæt, da eleven dermed ville få dobbeltkompensation. Nævnet kom imidlertid frem til, at ophævelsen ikke var berettiget, og nævnets flertal tilkendte eleven en godtgørelse efter både funktionærloven og erhvervsuddannelsesloven.

Sagen gik herefter videre til Landsretten for at ende i Højesteret.

Eleven opfyldte betingelserne for at få godtgørelse efter såvel funktionærloven som efter erhvervsuddannelsesloven. Spørgsmålet var for Højesteret, om han havde krav på begge godtgørelsesbeløb.

Højesteret fastslog, at eleven havde krav på det godtgørelsesbeløb, som var størst, men mente, på linje med Dansk Erhverv, at han ikke kunne få godtgørelse efter både erhvervsuddannelsesloven og funktionærloven, da disse godtgørelser i det væsentligste kompenserer for de samme forhold.

Dansk Erhverv mener
Dommens resultat kommer ikke som en overraskelse, men ikke desto mindre er det betryggende, at Højesteret slår fast, at der kun kan kræves én godtgørelse.

Dommen bekræfter Højesterets hidtidige praksis om, at en medarbejder ikke kan kræve dobbeltkompensation efter flere love, men at medarbejderen skal vælge.

Fremover skal funktionærelever vælge hvilken lov, de ønsker at kræve en godtgørelse efter. Opfylder eleven eksempelvis ikke anciennitetskravet i funktionærlovens § 2b, må det forventes, at eleven vil gå efter en godtgørelse efter erhvervsuddannelseslovens § 65.

Læs hele Højesterets dom af den 19. februar 2018.