; ;
Gemt

En opsigelse er en opsigelse

19. november 2020

Arbejdsretten har i en afgørelse taget stilling til, om en medarbejder, som havde opsagt sin stilling, kunne ophæve ansættelsesforholdet med tilbagevirkende kraft.

Sagen kort
Sagen drejede sig om en pilot, som var tidsbegrænset ansat i et flyselskab.

Piloten havde fået tilbudt tre forlængelser af sit ansættelsesforhold og havde, på tidspunktet for udløbet af den seneste forlængelse, været ansat i et år og syv dage. Inden udløbet af den seneste ansættelseskontrakt fik piloten tilbudt endnu en tidsbegrænset kontrakt med en løn svarende til kun 80 procent af hans basisløn, indtil han havde været ansat i virksomheden i 12 måneder. Dette tilbud afviste piloten.

I en e-mail til flyselskabet krævede piloten herefter enten at få tilbudt en fast kontrakt med overenskomstmæssig løn eller at få endnu en forlængelse med en højere løn og seks ugers ferie. Han skrev samtidig, at hvis betingelserne ikke blev accepteret af flyselskabet inden den 31. maj 2017, ville denne dato blive hans sidste arbejdsdag hos flyselskabet. Da flyselskabet ikke kunne imødekomme pilotens krav, fratrådte piloten.

Efter fratrædelsen anlagde pilotens fagforening en sag ved Arbejdsretten. Under sagen krævede fagforeningen efterbetaling af overenskomstmæssig løn og øvrige vilkår fra det tidspunkt, hvor piloten havde været ansat i 12 måneder og frem til juli 2017. Fagforeningen anførte, at piloten havde ophævet – og altså ikke opsagt – sit ansættelsesforhold på grund af flyselskabets grove misligholdelse, og at han derfor skulle have erstatning. Desuden krævede fagforeningen en bod for overenskomstbrud.

Flyselskabet anerkendte fejl
På baggrund af pilotens anciennitet anerkendte flyselskabet, at piloten skulle have efterbetalt overenskomstmæssig løn og øvrige vilkår i perioden fra han opnåede 12 måneders anciennitet og indtil pilotens faktiske fratrædelsesdato den 31. maj 2017.

Arbejdsrettens afgørelse
På baggrund af mailudvekslingen mellem piloten og flyselskabet afviste Arbejdsretten, at pilotens opsigelse kunne betragtes som en ophævelse, og han havde derfor alene krav på løn og øvrige vilkår frem til den faktiske fratrædelsesdato den 31. maj 2017.

Arbejdsretten fandt desuden, at virksomheden som følge af den manglende overenskomstmæssige afregning af løn og øvrige vilkår havde brudt overenskomsten, hvorfor fagforeningen blev tildelt en bod på 70.000 kr. Det var ikke grundlag for at lade boden bortfalde, selvom flyselskabet var erklæret konkurs, efter at sagen var blevet indbragt for Arbejdsretten.

Dansk Erhverv bemærker
Dommen illustrerer, at det klart og tydeligt bør fremgå, om et ansættelsesforhold opsiges eller ophæves. Usikkerhed om, hvorvidt der er tale om en opsigelse eller en ophævelse, kommer i overensstemmelse med dansk rets almindelige regler som udgangspunkt den, der formulerer teksten, til skade.

Dansk Erhverv opfordrer medlemmerne til at søge konkret rådgivning, hvis der foreligger tvivl om, hvorvidt en medarbejder har opsagt eller ophævet sit ansættelsesforhold.