; ;
Gemt

En tiltrængt saltvandsindsprøjtning til erhvervsuddannelserne

Stærkt regeringsudspil sætter en markant og mærkbar investeringskurs for erhvervsuddannelserne og vil med stor sikkerhed styrke rekrutteringen og løfte kvaliteten. Der mangler dog fortsat en afklaring af skolernes samlede økonomi, mener Dansk Erhverv.

Nyhed

Pressemeddelelse 13. september

Alt for få unge søger ind på erhvervsuddannelserne, og vi kommer til at mangle dem i fremtiden. Med regeringens udspil – Fra folkeskole til faglært – vil regeringen samlet set investere 2 mia. kr. over de næste fire år i 55 initiativer, der skal styrke søgningen og gennemførslen på erhvervsuddannelserne. Det vækker glæde i Dansk Erhverv.

”Det er et stærkt udspil, der indeholder mange af de rigtige elementer. Der skal bl.a. nedbrydes barrierer mellem grundskoler og erhvervsuddannelser, investeres målrettet i digitalisering og kvalitet i undervisningen, og skabes bedre muligheder for at genvinde noget af den tabte tilgang på erhvervsskolerne. Alt sammen nødvendige tiltag for at genrejse erhvervsuddannelserne,” siger administrerende direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen.

Investeringer i erhvervsuddannelser er sund fornuft

Dygtige faglærte er afgørende for, at vi fortsat kan skabe vækst og arbejdspladser i Danmark, og prognoser viser, at danske virksomheder vil mangle 60.000 faglærte i 2025. Det er derfor på høje tid at anerkende, at problemerne ikke løser sig selv.

”Gennem de seneste år har vi alle forsøgt at tale erhvervsuddannelserne op, men det rækker ikke. Investeringer i erhvervsuddannelserne er på alle måder samfundsøkonomisk sund fornuft. Alt for mange tager en gymnasial uddannelse og bagefter en erhvervsuddannelse. Det er spild af tid og ressourcer, og vi kan kun vende den strøm ved at sikre stærke og attraktive erhvervsuddannelser. Også dét, har udspillets initiativer øje for,” siger Brian Mikkelsen

Skab ro om økonomien

Den samlede økonomi i udspillet er endnu ikke foldet helt ud, så det kan være svært at vurdere om tyngden på de enkelte dele er fornuftig. Men Dansk Erhverv håber, at der for enden af forhandlingerne ligger en bred aftale, som skaber ro om skolernes økonomi og en fornuftig balance mellem målrettede investeringer i nye tiltag og behovet for at understøtte skolernes drift.

”Vi må ikke glemme, at erhvervsskolerne allerede i dag står med en stor og vigtig opgave med at realisere en omfattende og kun tre år gammel reform. Hvis omprioriteringsbidraget fortsætter med uformindsket styrke, risikerer vi at suge noget af saften ud af de mange gode initiativer, der ligger i regeringens udspil,” siger Brian Mikkelsen.

Enkelte tidsler i en ellers flot buket

Dansk Erhverv havde gerne set, at initiativerne i folkeskolen havde endnu større fokus på at integrere det erhvervsfaglige i skolens obligatoriske fagrække – og ikke primært indsatser i de praktiske/musiske fag og valgfag.

”I en så stor buket vil der altid være et par tidsler, og dem tager vi selvfølgelig med i vores videre dialog med politikerne. Men det skal ikke skygge over, at dette er en flot buket og en rigtig god indledning til meget afgørende forhandlinger om erhvervsuddannelsernes og folkeskolens fremtid,” siger Brian Mikkelsen.

Kontakt

Arbejdsmarked, uddannelse og forskning

Claus Rosenkrands Olsen

Uddannelseschef
Medarbejderprofil