; ;
Gemt

Er et tilbud om en fratrædelsesaftale en opsigelse?

Ligebehandlingsnævnet har afvist at behandle en sag, hvor en medarbejder på barselsorlov, der takkede nej til en fratrædelsesaftale, betragtede sig som opsagt i strid med ligebehandlingsloven. Medarbejderen fik derfor ikke medhold i sit krav om en godtgørelse på 18 måneders løn.

Nyhed

Dansk Erhverv | Personale - 15. august 2019

Takkede nej til en fratrædelsesaftale
Sagen drejede sig om en kvindelig medarbejder, der syv måneder inde i sin barselsorlov blev indkaldt til et møde med ledelsen, hvor hun fik udleveret en fratrædelsesaftale til underskrift. Af aftaleudkastet fremgik blandt andet, at medarbejderen fratrådte sin stilling efter ”opsigelse/gensidig aftale”.

Medarbejderen ønskede dog ikke at underskrive fratrædelsesaftalen. Den følgende dag kontaktede hun en advokat, der over for virksomheden gjorde gældende, at medarbejderen på mødet var blevet opsagt som følge af manglende service og fleksibilitet, og at opsigelsen var i strid med ligebehandlingsloven. Samtidig understregede advokaten, at medarbejderen ikke ønskede at underskrive fratrædelsesaftalen.

Virksomheden var uforstående over for, at medarbejderen skulle være blevet opsagt på mødet. Man fastholdt, at medarbejderen havde takket nej til fratrædelsesaftalen, som ikke var en ensidig opsigelse. Medarbejderen var derfor stadig ansat i uopsagt stilling, og hun skulle vende tilbage efter barsel nogle måneder senere.

Ligebehandlingsnævnets afgørelse
Medarbejderen indgav herefter klage til Ligebehandlingsnævnet med krav om en godtgørelse efter ligebehandlingsloven på 18 måneders løn.

Ligebehandlingsnævnet konstaterede, at medarbejderen og virksomheden var uenige om en række væsentlige punkter vedrørende hændelsesforløbet og de faktuelle oplysninger i sagen, herunder forløbet af mødet. Da uenigheden kun kunne afklares ved bevisførelse i form af mundtlige parts- og vidneforklaringer, afviste nævnet at behandle sagen.

Medarbejderen fik derfor ikke medhold i sit krav.

Dansk Erhverv bemærker
Det er positivt, at Ligebehandlingsnævnet – som i denne sag – afviser at behandle en sag, hvor bevisførelse i form af mundtlige parts- og vidneforklaringer er afgørende for at klarlægge hændelsesforløbet og parternes bagvedliggende intentioner.

Det må dog samtidig fastholdes, at et tilbud om en fratrædelsesaftale – medmindre der foreligger stærke holdepunkter for det modsatte – ikke er en ensidig opsigelse, hvad end tilbuddet fremsættes af virksomheden eller medarbejderen.

Dansk Erhverv anbefaler medlemmerne at kontakte os, hvis I ønsker rådgivning om indgåelse af fratrædelsesaftaler.