; ;
Gemt

Erhvervstilliden i Europa styrtbløder - udsigt til historisk fald i aktiviteten

Offentliggjorte tal viser, at PMI-indekset (erhvervstilliden) for euroområdet faldt fra 29,7 i marts til 13,5 i april. Det er det laveste niveau registreret i statikkens 22-årige historie. Dertil har var aldrig tidligere set et så voldsomt fald i PMI-tallene. Det er vild læsning, der med al tydelighed viser at virusudbruddet har slået al luften ud af den europæiske økonomi.

Nyhed

23. april 2020

Det er særligt en stærk dyster stemning blandt serviceerhvervene, der trækker ned. Men også industrien har skruet voldsomt op for pessimismen. Faldet er ikke mindst særligt tydeligt på vores meget vigtige eksportmarked i Tyskland.

Udsigt til et økonomisk tilbageslag af historiske dimensioner
Normalt fungerer PMI-tallene som en god retningspil for den samlede BNP-vækst. Står torsdagens tal for troende så er der udsigt til en negativ kvartalsvækst i BNP på omtrent 7,5% i euroområdet. Vi ser dermed umiddelbart ind i et økonomisk tilbageslag af histori-ske dimensioner. Da finanskrisen var på sit højeste, var der til sammenligning en nega-tiv kvartalsvækst i BNP på 3,2% i første kvartal 2009. Finanskrisen markerede dengang det største økonomiske tilbageslag siden 30’erne.

Det er naturligvis skræmmende og voldsom læsning. Man skal dog holde sig for øje, at virksomhedernes dystre besvarelser formentlig i høj grad er drevet af den nuværende usikkerhed og dystre stemning. Det er derfor ikke sikkert at det økonomiske tilbageslag bliver så voldsomt som torsdagens dystre PMI-tal indikerer.

Når det er sagt, så vil 2020 formentlig byde på et historisk fald i BNP i euroområdet, der snildt kan snige sig op over 10%.

Dårligt nyt for dansk økonomi
Torsdagens tal er desværre rigtig dårligt nyt for dansk økonomi. Danske virksomheder er meget afhængige af at kunne afsætte deres varer og tjenester i udlandet. Alene i 2019 eksporterede danske virksomheder for 1.297 mia. kr. Det betyder, at omtrent 800.000 danske jobs er direkte eller indirekte afhængig af udviklingen i eksporten. Som tingene ser ud nu, så er der udsigt til et historisk fald den danske eksport i år. Et fald der des-værre vil kunne koste tusindvis af danskere deres job.

Det understreger med al tydelighed, at viruskrisen ikke er lokal, men i høj grad en global krise. Selv om virusudbruddet ser ud til at være kommet under kontrol herhjemme, så er vi høj grad afhængig af virusudbruddet ligeledes kommer under kontrol i resten af ver-den.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil