Gemt
Presse og Nyheder

Brian Mikkelsen: Et hårdt brexit truer

Udfaldet af afstemningen i det britiske Underhus var forudsigeligt, men alligevel skal jeg da være ærlig og indrømme, at jeg til det sidste håbede på, at fornuften ville råde blandt de britiske politikere. Læs Brian Mikkelsens klumme her.

Nyhed

Dansk Erhverv |POLITIK - 18. januar 2019

Kære alle

Det er ingen underdrivelse at sige, at den forløbne uge har været yderst dramatisk. Tirsdag aften faldt premierminister Theresa Mays brexit-aftale med EU med et brag, der gav genlyd i den ganske verden.

Udfaldet af afstemningen i det britiske Underhus var forudsigeligt, men alligevel skal jeg da være ærlig og indrømme, at jeg til det sidste håbede på, at fornuften ville råde blandt de britiske politikere.

Det gjorde den ikke, og nu står vi med en helt uafklaret og komplet uforudsigelig situation. Ganske alvorligt al den stund, at stærk usikkerhed er og bliver gift for erhvervslivet og for samfundsøkonomien.

Det værst tænkelige er et ”hårdt” brexit. Det som man kalder for et no-deal-scenarie. Her vil Storbritannien med et snuptag gå fra at være fuldt medlem af EU til at være et tredjeland uden for det indre marked, uden at være en del af toldunionen og uden at have særskilte samarbejdsaftaler med EU.

Først og fremmest vil et sådan scenarie gøre ondt på Storbritanniens økonomi, men de lande, som landet handler med, vil også lide under de nye og forværrede forhold. Danmark eksporterede i 2017 varer og services for godt 86 milliarder kroner til UK, mens vi omvendt importerede for små 77 milliarder. Ifølge Nationalbanken er ikke færre end 53.000 danske job afhængige af vores samhandel med briterne.

Det er umuligt at forudsige præcist, hvor store konsekvenserne vil blive ved no-deal, men det er helt sikkert, at flere europæiske økonomier snarere vil opleve det som en regulær uppercut, der får en til at sejle i tovene for en stund, end som et par jab, som kan opfanges af ens parader.

Men det ændrer selvfølgelig ikke på, at vi både kan og skal forberede os bedst muligt. Det har vi i Dansk Erhverv sådan set og naturligvis allerede gjort.

Har du ikke allerede gjort det, kan du trykke her og se Dansk Erhverv brexit-tjekliste med 18 punkter, der kan hjælpe din virksomhed til at afklare, om I er klar til et hårdt brexit.

For som dansk virksomhed vil det i situationen være uklogt at ”Keep Calm and Carry On”, som briterne vist ynder at sige. Nej, Dansk Erhvervs klare anbefaling er, at man forbereder sig på det værst tænkelige scenarie, samtidig med at man naturligvis håber på en (som sagerne står) ok løsning.

Seneste nye er, at Theresa May er i gang med at undersøge muligheder for en ny brexitplan. Det skal føre til fremlæggelse af et alternativt brexitforslag, som skal præsenteres for parlamentet nu på mandag. Efterfølgende skal der så være både debat og afstemning om denne ”plan B” den 29. januar. Men det er så status lige nu. Det kan ændre sig mange gange i de kommende dage. Mest nedslående er det, at de 230, der stemte imod, havde vidt forskellige grunde til at stemme nej, og derfor bliver det praktisk meget svært for May at komme dem i møde.

Ja, nogle gange kan det være dejligt med spænding.

Det er ikke tilfældet her.

Med venlig hilsen

Brian Mikkelsen

 

 

Kontakt os

Direktionen

Brian Mikkelsen

Adm. direktør
Medarbejderprofil

Der anvendes cookies til at forbedre din oplevelse af websitet. Du accepterer ved at navigere videre. Læs mere om website cookies.