; ;
Gemt

EU går for vidt med forslag til at beskytte elektronisk kommunikation

Ny forordning kan få vidtrækkende konsekvenser for mange danske virksomheder. Dansk Erhverv skruer op for sit arbejde med at sikre, at reglerne kommer til at belaste medlemmerne mindst muligt.

Nyhed

Dansk Erhverv | POLITIK - 12. januar 2018 - Af Kristian Kongensgaard

For første gang nogensinde tegner ”telefonbogen” - som med tiden er blevet elektronisk - til at blive mindre omfangsrig. Det skyldes imidlertid ikke, at vi danskere dropper telefonen, men at vi fremover skal give vores samtykke til at stå opført med navns nævnelse og telefonnummer.

Det er private teleselskaber, der administrerer telefonnumre og samler dem i et offentligt register. Teleselskaberne er nu sammen med mange andre virksomheder bekymrede for konsekvenserne af EU’s kommende e-databeskyttelsesforordning for elektronisk kommunikation - også kaldet ePrivacy.

I forslaget til forordningen, der blev fremsat af EU-Kommissionen i januar 2017 og foreløbig har været behandlet af Europa-Parlamentet, optræder et krav om, at borgerne skal give deres forudgående samtykke til at blive optaget i offentligt tilgængelige nummerregistre.

50 kr. pr. kunde for at indhente samtykke
Kravet lyder måske umiddelbart meget sympatisk. Men konsekvenserne kan blive ret omfattende for rigtig mange virksomheder af alle størrelser og i alle brancher.

”Uanset, om kravet kommer til at gælde alle telefonkunder eller kun fremtidige nye kunder, så vil nytteværdien af eksempelvis TDC’s nummeroplysning 118 blive forringet. Det vil blive besværligt at indhente samtykke hos den enkelte, blandt andet fordi markedsføringsloven forbyder at gøre det elektronisk. TDC skønner, at det vil koste cirka 50 kr. pr. kunde at indhente samtykke. En stor andel forventes ikke at give deres samtykke. Da mange virksomheder gennem flere led anvender nummeroplysningens data til at servicere kunder, vil kravet få konsekvenser,” siger Poul Noer, chefkonsulent i Dansk Erhverv.

Vil ødelægge forretningsmodellen for mange virksomheder
Poul Noer havde håbet på, at Europa-Parlamentet ville bløde op på EU-Kommissionens udspil. Men det er tværtimod blevet skærpet på nogle områder:

”Europa-Parlamentet stiller yderligere krav til samtykke for anvendelse af cookies. Det vil ødelægge forretningsmodellen for mange virksomheder, fordi det så bliver sværere at markedsføre målrettet på nettet. Det vil svække mulighederne til gavn for de dominerende spillere på annoncemarkedet.”

Dansk Erhverv samler medlemsvirksomhedernes indvendinger
Her i foråret skal EU’s Ministerråd behandle forslaget til forordningen. Det indebærer, at Folketingets Europaudvalg skal give regeringen et forhandlingsmandat. Derfor har Poul Noer på Dansk Erhvervs vegne haft møde med embedsmænd i Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet, der står for det forberedende arbejde til politikerne i forhold til nummeroplysningen:

”Formålet med mødet var at bidrage til at belyse konsekvenserne for vores medlemsvirksomheder og at høre hvilke muligheder, ministeriet ser for at forhindre og afbøde skadevirkningerne af forslaget. Vi har også stillet ministeriet en række spørgsmål om blandt andet størrelsen af virksomhedernes omkostninger til at indhente samtykke. Desuden har vi aftalt, at Dansk Erhverv samler vores medlemsvirksomheders indvendinger og udfordringer i forbindelse med at stramme op på reglerne for samtykke.”

Det er virkelig kommet bag på os
Foruden teleselskaberne drejer det sig primært om data- og nummeroplysningsvirksomheder, markedsføringsvirksomheder, velgørende organisationer samt virksomheder med aktiviteter, der er undtaget den såkaldte ”dørsalgslov”, samt detailhandlen.

”Det er virkelig kommet bag på os, hvor dybt forslaget til forordningen stikker i erhvervslivet. Det gør det ikke bedre, at afgrænsningen til den vedtagne persondataforordning ikke er afklaret,” siger Poul Noer.

Både større og mindre bekymring blandt medlemsvirksomhederne
Når Dansk Erhverv er færdig med sine input til ministeriets konsekvensanalyse, vil Poul Noer tage fat i Folketingets tele- og erhvervsordførere for at påvirke regeringens forhandlingsmandat til Ministerrådsmødet.

Hvornår forordningen kommer på plads, kan Poul Noer ikke give noget bud på:

”Forordningen er både teknisk og politisk meget kompliceret. Men vi arbejder intenst på at inddrage vores medlemmer og påvirke processen og resultatet. Vores medlemsvirksomheders opmærksomhed på forordningen strækker sig lige fra stor bekymring til, at de ikke har hørt om den. Det sidste skyldes ikke mindst, at de har nok at gøre med at implementere persondataforordningen.”

Planer om event om ePrivacy
Poul Noer ærgrer sig over, at det foreløbige forslag til ePrivacy-forordningen frygtes at hæmme borgernes brug af digitale løsninger:

”Erhvervslivet er enig med EU-Kommissionen i, at der er et behov for at beskytte privatlivet i et digitalt samfund. Det ædle formål er at gøre borgerne trygge ved at hæmme mulighederne for at overvåge dem. Historisk har visse EU-lande dårlige erfaringer med statslig overvågning af borgerne, mens vi i eksempelvis Danmark er mere tillidsfulde. Men værktøjerne i den foreslåede forordning er langt hen ad vejen overdrevne,” siger Poul Noer.

Dansk Erhverv har planer om senere på året at arrangere en event om ePrivacy.

 

 

Kontakt

Teknologi, Digitalisering & Tele

Poul Noer

Fagchef for digital infrastruktur
Medarbejderprofil