; ;
Gemt

Eurostat: Lavere vækst i Europa i 4. kvartal

Eurostat har torsdag offentliggjort deres andet bud på BNP-væksten i 4. kvartal sidste år efter statistikkontorerne i mange europæiske lande (heriblandt Danmarks Statistik) her til morgen kom med deres bud på væksten i 4. kvartal. De nye tal viser, at væksten i EU blev på 0,2 pct. i 4. kvartal sidste år – det er den laveste kvartalsvise vækst i år, og samtidig en anelse lavere end Eurostats første bud på 0,3 pct.

Nyhed

Dagens økonomiske kommentar den 14. februar

Eurostat har torsdag offentliggjort deres andet bud på BNP-væksten i 4. kvartal sidste år efter statistikkontorerne i mange europæiske lande (heriblandt Danmarks Statistik) her til morgen kom med deres bud på væksten i 4. kvartal. De nye tal viser, at væksten i EU blev på 0,2 pct. i 4. kvartal sidste år – det er den laveste kvartalsvise vækst i år, og samtidig en anelse lavere end Eurostats første bud på 0,3 pct. Væksten i Eurozonen blev 0,2 pct. i 4. kvartal, hvilket er på niveau med Eurostats første bud.

Det er tydeligt, at væksten i Europa er gået markant ned i gear i andet halvår af 2018. Det er særligt væksten i den tyske økonomi, der er gået markant ned i gear, pga. blandt andet problemer i den tyske bilindustri. Tysk økonomi voksede ikke i 4. kvartal sidste år, og undgik dermed recession efter tysk BNP ellers var faldet i 3. kvartal. Det samme kan man ikke sige om Italien, der nu er i recession efter tilbagegang i både 3. og 4. kvartal sidste år.

For dansk økonomi er billedet umiddelbart mere positivt med vækst på 0,8 pct. i 4. kvartal. Det er en høj vækst. Det er meget overraskende, når vi samtidig ser, at væksten på flere af vores vigtigste eksportmarkeder er udfordret på væksten. Det har umiddelbart endnu ikke resulteret i lavere vækst i dansk økonomi. Men hvis den lavere vækst i Europa sætter sig, vil det ramme dansk erhvervsliv, der er dybt afhængige af udviklingen på vores eksportmarkeder. Det er derfor ikke godt nyt for danske virksomheder, når vi ser denne lavere vækst i Europa.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Kristian Skriver

Seniorøkonom
Medarbejderprofil