; ;
Gemt

Fald i industriproduktionen varsler lavere vækst i dansk økonomi

Offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik fredag, viser at industriproduktionen steg med 6,6% i december. Stigningen kommer dog efter et fald på hele 5,2% i november. Det betyder også, at industriproduktionen faldt med 1,4% i fjerde kvartal 2019 og at trenden er vandret. Det er en tydelig opbremsning i forhold til særligt starten af 2019, hvor industriproduktionen steg pænt.

Nyhed

Dagens økonomiske kommentar den 7. februar 2020

Ses der bort fra medicinalindustrien så steg produktionen dog med 0,2% i fjerde kvartal. Produktionen i medicinalindustrien har udvist store udsving over de seneste måneder, og er generelt ikke en god retningspil for den underliggende aktivitet i dansk økonomi.

Men når det er sagt, så er der samlet set meget der tyder på at den globale recession i industrien nu har sneget sig ind på de danske industrivirksomheder. Det kan desværre ikke siges at være overraskende med tanke på, at industrien i særligt Tyskland er gået i recession.

Industriens produktion og omsætning er det første pejlemærke for udviklingen i dansk økonomi, som er baseret på konkrete indberetninger om virksomhedernes faktiske aktiviteter. Faldet i industriproduktionen er derfor også et varsel om, at væksten i dansk økonomi ikke sluttede 2020 af med bravur. Der er meget der tyder på, at væksten i dansk økonomi er begyndt at bremse op. Vi forventer dog fortsat, at der bliver tale om en svag opbremsning og at vi i år har udsigt til en vækst på ca. 1-1,5%.

Usikkerheden er dog unægtelig stor i øjeblikket. Her på den korte bane giver virusudbruddet i Kina anledning til bekymring. Virusudbruddet kan få en vis afsmitning på dansk økonomi, hvis udbruddet udvikler sig værre end forventet over de kommende uger og måneder. Det vil både kunne ske i form af en lavere vækst i Kina, og dermed verdensøkonomien, og et fald i de danske virksomheders forventninger.

Det er dog værd at holde fast i at den globale økonomi generelt har udviklet sig mere positivt over de seneste måneder, og at der generelt er udsigt til en mere stabil vækst over de kommende måneder. Men vi kommer desværre ikke uden om at virusudbruddet har meldt sig ind i rækken af risikofaktorer, der kan give fornyet modvind til den globale økonomi her i 2020

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil