; ;
Gemt

Fjern moms-bagatelgrænsen på pakker

Der fuskes med momsen, og bagatelgrænsen udnyttes, når virksomheder fra tredjelande sælger til danske forbrugere. Fjern moms-bagatelgrænsen og kom problemet til livs.

Nyhed

Dansk Erhverv | HANDEL - marts 2018

Mange danskere e-handler i stigende grad på udenlandske hjemmesider. Alene i 2017 modtog PostNord over 10 millioner forsendelser fra Kina. Samme år vil danskernes e-handel i udlandet formentlig ende på omkring 40 mia. kroner, imens udenlandske forbrugere forventes at have lagt 5-6 mia. kroner i danske netbutikker.

Danmark har underskud på sin e-handelsbalance, og det er der flere årsager til. En af de væsentlige årsager er, at danske virksomheder ikke kan konkurrere på prisen, når nogle virksomheder, i f.eks. Kina og USA, undlader at afregne den lovpligtige, danske moms og told.

Unfair konkurrence skader danske virksomheder
I dag bliver pakker fra tredjelande fritaget for moms, hvis værdien af pakkens indhold angives til at være under 80 kr. Der er talrige eksempler på, at der fuskes med angivelsen af pakkens værdi, så hverken virksomheden eller forbrugeren pålægges at betale moms og told.

Dansk Erhverv vurderer, at statskassen hvert år går glip af mindst en halv milliard kroner i tabte moms- og toldindtægter, som følge af snyd. Dertil bliver mange danske e-handelsvirksomheder udkonkurreret af virksomheder, der omgår loven, både når det kommer til moms, produktsikkerhed og forbrugerregler.

Lad os gøre som svenskerne – fjern moms-bagatelgrænsen
Der er mange måder, hvorpå man kan komme fuskeriet til livs. I Dansk Erhverv opfordrer vi SKAT til at intensivere kontrollen med udenlandske pakker, men der skal mere til for at gøre op med de kunstige værdiansættelser af udenlandske pakker.

Sverige har allerede fra i år valgt at afskaffe moms-bagatelgrænsen for pakker fra tredjelande, således at der skal betales moms uagtet varens værdi. EU-landene vil følge trop i 2021, men Dansk Erhverv ser gerne, at Danmark kopierer svenskernes initiativ med det samme.

Hvis bagatelgrænsen bliver ophævet, så vil det betyde, at de pågældende forsendelser vil blive pålagt et administrationsgebyr, som for PostNords tilfælde er 128 kroner plus moms, såfremt der ikke allerede er betalt moms af varen.

Det vil alt andet lige resultere i, at eksempelvis Kina-pakker ikke vil være lige så attraktive i danske forbrugeres øjne. Dansk Erhverv er tilhængere af konkurrence – men den skal være fair og foregår på lige betingelser.