; ;
Gemt

Flot jobvækst i USA - 112 måneders uafbrudt jobvækst er ny rekord

Netop offentliggjorte tal viser, at beskæftigelsen uden for landbruget i USA steg med 225.000 personer i januar. Det er noget over konsensusforventningerne på 163.000 personer. Dertil blev beskæftigelsen i november og december sidste år opjusteret med henholdsvis 5.000 personer og 2.000 personer.

Nyhed

Dagens økonomiske kommentar fredag den 7. februar 2020

Fredag blev der offentliggjort tal, der viser at beskæftigelsen uden for landbruget i USA steg med 225.000 personer i januar. Det er noget over konsensusforventningerne på 163.000 personer. Dertil blev beskæftigelsen i november og december sidste år opjusteret med henholdsvis 5.000 personer og 2.000 personer.

Dermed har der nu været 112 måneders uafbrudt fremgang i beskæftigelsen i USA. Det er ny rekord, og bekræfter at USA befinder sig i det længste økonomiske opsving i historien.

Med en jobvækst på 225.000 personer i januar er der bestemt ikke tegn på at luften er ved at gå ud af amerikansk økonomi. Særligt de amerikanske forbrugere fremstår i fin form. Den stabile stigning i beskæftigelsen har bragt ledigheden ned i det laveste niveau i 50 år. Dertil befinder forbrugertilliden sig nu på det højeste niveau i 20 år og indkomstvæksten er solid. Det betyder, at privatforbruget fortsat stiger pænt og i øjeblikket udgør den vigtigste vækstmotor i amerikansk økonomi.

Jobsopvinget fortsætter ind i 2020
Ser vi fremad, så er det udsigt til at opsvinget vil blive yderligere forlænget. Vi forventer, at BNP-væksten aftager svagt til et niveau på lige under 2% i 2020. Det vil være tilstrækkeligt til at holde gang i jobskabelsen i amerikansk økonomi. Men vi skal nok berede os på, at jobvæksten i USA trods alt aftager en smule i styrke i løbet af 2020. Med en ledighed, der befinder sig på det laveste niveau i 50 år, så er det svært at opretholde en uændret høj jobvækst ind i 2020.

Det er ikke vores forventning, at det nuværende virusudbrud vil bremse væksten i USA over de kommende måneder. Det indenlandske privatforbrug er den altoverskyggende vækstmotor i øjeblikket, og dertil arbejder omtrent 80% af de beskæftigede i den indenlandske servicebranche.

En stærk amerikansk økonomi er godt nyt for dansk erhvervsliv
Danske virksomheder eksporterer hvert år for over 100 mia. kr. til USA. Det betyder, at i omegnen af 70.000 danske jobs er knyttet op til eksporten til USA. Dertil har danske virksomheder over 700 datterselskaber i USA. Det er derfor også en rigtig god nyhed for dansk økonomi, at USA fortsat formår at holde flot gang i opsvinget. Særligt på et tidspunkt, hvor væksten på vores nærmarkedet i europa er gået i stå og den kinesiske økonomi forventeligt vil bremse hårdt op som følge af virusudbruddet.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil