; ;
Gemt

Fødevarer leveret med droner

Befolkningen samler sig mere og mere i og omkring de store byer. Når det kombineres med en stigende efterspørgsel efter udbringning af fødevarer, dagligvarer og brugsgenstande, skal der tænkes kreativt.

Nyhed

DANSK ERHVERV | FØDEVARER - 30. OKTOBER 2018

En stor del af de danske forbrugere bestiller allerede nu dagligvarer på nettet, som efterfølgende bliver leveret på deres bopæl. Leverancen foregår oftest med varebiler, og i mindre grad fx cykler og scootere, hvilket gør servicen omkostningstung og bidrager til trængsel, trafikstøj og generel forurening i storbyerne. Det er svært at optimere transporten, og mange biler kører halvtomme rundt. Derfor har politikerne på Christiansborg tænkt kreativt og forslår nu, at der igangsættes et forsøg med selvkørende droner til levering af blandt andet fødevarer.

Selvkørende elektriske droner kunne være en del af løsningen, som både giver god bundlinje, og er med til at løse de samfundsmæssige udfordringer, som befolkningstætheden medfører i takt med den stigende nethandel og levering af dagligvarer og måltidskasser.

Udfordringen er imidlertid, at det på nuværende tidspunkt ikke er lovligt at benytte droner til levering i Danmark, men det vil regeringen og Dansk Folkeparti lave om på med en forsøgsordning, der henter inspiration fra Tyskland og Holland. Dronen i forsøgsordningen er en lille landkørende drone, som kører afsted med ca. 6 kilometer i timen og kan holde pizzaer og andre retter varme under hele transporten.

Transportministeriet er nu i gang med at se på rammerne for en forsøgsordning. Det er især ansvarsfordeling og de tekniske krav til dronen, der vil blive de springende punkter. Vi kommer ikke til at se droner, der kører op og ned ad gader og veje med det samme, men leveringsformen og projektet indeholder nogle perspektiver, som helt klart er interessant for fremtidens transport og detailhandel.

Kontakt

Transport

Christoffer Greenfort

Chefkonsulent