; ;
Gemt

Forbrugerne trodsede aktieuroen i starten af februar

Danmarks Statistik har offentliggjort tal for forbrugertilliden frem til februar. Forbrugertillidstallene er indsamlet i perioden med uro på de globale aktiemarkeder, men det ser ikke ud til at have påvirket de danske forbrugeres humør.

Nyhed

dagens økonomiske kommentar af cheføkonom steen bocian

Forbrugertilliden steg således en smule fra januar til februar, og ligger med et niveau på 8,5 ganske højt. Der er således ingen tvivl om, at forbrugertillidsindikatoren peger i retningen af fortsat fremgang i det private forbrug, og den finansielle uro har i hvert fald indtil videre ikke slået de danske forbrugere ud af kurs.

Det var særligt øget optimisme omkring familiens økonomiske situation om et år, som trak tillidsindikatoren op.

Generelt har det private forbrug været stigende siden 2014. Der var dog en tendens til opbremsning i forbrugsvæksten hen over sommeren sidste år, men særligt Black Friday så ud til at trække det private forbrug op hen mod slutningen af året. Forbruget er drevet frem af stigende indkomster, lave renter og stigende priser på fast ejendom. Trods stigende forbrug, så er den såkaldte forbrugskvote fortsat meget lav. Vi danskere sparer meget op – der er således på ingen måde tale om et overforbrug.

Når vi kigger på udsigterne for det private forbrug i år, så er der grund til at være optimist. Fremgangen i beskæftigelsen ser ud til at fortsætte. Realindkomstvæksten trækkes op af en fortsat meget lav inflation og selvom renterne er steget en smule, så er de fortsat ekstremt lave. Aktieuro påvirker kun den almindelige dansker i et meget begrænset omfang, så længe der ikke er tale om en egentlig økonomisk krise.