; ;
Gemt

Forøget transporttid med 38 minutter var i orden

Ændringen af en medarbejders arbejdssted betød en øget transporttid på 38 minutter. Selvom det udgjorde en væsentlig vilkårsændring, var det sagligt begrundet i virksomhedens driftsmæssige forhold. Medarbejderen fik derfor ingen godtgørelse.

Nyhed

DANSK ERHVERV | PERSONALE - 5. SEPTEMBER 2019

Ændring af arbejdsstedet
En virksomhed foretog en strukturændring, der medførte, at der ikke længere var opgaver nok til at bemande virksomhedens mindste lagre i vinterperioderne. De mindste lagre blev derfor lukket om vinteren, og virksomheden pålagde en medarbejder at arbejde på de største lagre fast over vinteren. Et af de arbejdssteder, hvor medarbejderen skulle arbejde, lå 52,5 km fra medarbejderens oprindelige arbejdssted. Det betød en øget transporttid på 38 minutter for medarbejderen.

Afvisning af nye arbejdssteder
Medarbejderen modtog inden ændringen en varslingsskrivelse, hvor han fik muligheden for at acceptere ændringen eller at fratræde sin stilling. Medarbejderen valgte ikke at acceptere ændringen, idet han blandt andet henviste til hans lange anciennitet på 30 år, samt at virksomheden havde ansat to medarbejdere på et arbejdssted, som lå tættere på medarbejderens bopæl. Medarbejderen mente derfor, at opsigelsen var usaglig og rejste krav om en godtgørelse for usaglig opsigelse.

Ændring på grund af driftsmæssige forhold
Dommeren i en faglig voldgift fandt, at virksomhedens beslutning om at ændre medarbejderens arbejdssted var driftsmæssigt og sagligt begrundet ud fra behovet på de enkelte af virksomhedens afdelinger. Derudover ville virksomheden forsøge at tage geografiske hensyn til medarbejderen og forventede alene, at medarbejderen skulle arbejde på arbejdsstedet med den øgede transporttid på 38 minutter få gange årligt. Medarbejderen fik derfor ikke medhold i sit krav om en godtgørelse.

Dansk Erhverv bemærker
Der skal altid foretages en konkret vurdering af, hvorvidt en ændring af medarbejderens arbejdssted er en væsentlig eller ikke-væsentlig vilkårsændring. I den konkrete sag var parterne enige om, at ændringen var væsentlig, og spørgsmålet, som skulle afgøres, var alene, om ændringen var saglig.

Afgørelsen viser, at en arbejdsgiver har et vidt skøn over hvilke driftsmæssige ændringer, der vurderes som nødvendige, men at arbejdsgiveren efterfølgende skal kunne redegøre for, at en ændring er sagligt begrundet i virksomhedens driftsmæssige forhold.

Dansk Erhverv anbefaler medlemmerne at rette henvendelse, inden der gennemføres ændringer af en medarbejders arbejdssted.