; ;
Gemt

Forsat bedring i tysk økonomi - men tallene begynder at knirke

Det tyske ifo-indeks viste en stigning fra 90,4 i juli til 92,4 i august. Det er umiddelbart et positivt tal, der viser, at tysk økonomi fortsat er i bedring. Når det er sagt, så kan fremgangen bestemt ikke siges at være bragende.

Nyhed

26. august 2020

Det tyske ifo-indeks viste en stigning fra 90,4 i juli til 92,4 i august. Det er umiddelbart et positivt tal, der viser, at tysk økonomi fortsat er i bedring. Når det er sagt, så kan fremgangen bestemt ikke siges at være bragende. Specielt ikke med tanke på at BNP faldt med knap 10% i første kvartal. Det er dertil en smule bekymrende, at genopretning inden for engros- og detailhandlen gik mere eller mindre i stå i august. Det kan bestemt ikke afvises, at den stigende smitte i Tyskland allerede nu har lagt en dæmper på forbruget.

Det må siges at være bekymrende. Skræmmer den stigende smitte igen de tyske forbrugere hjem i stuerne, så vil det hurtigt kunne resultere i et nyt tilbageslag i den tyske økonomi, der også vil give et negativt ekko herhjemme. Tyskland er vores største nærmarked og op imod 100.000 danske jobs er enten direkte eller indirekte afhængige af eksporten til Tyskland. Det er derfor også ekstremt vigtigt, at smittetallene både herhjemme og i udlandet bliver holdt i kort snor hen over efteråret. Alternativt kan vi hurtigt blive sendt ud i et nyt økonomiske tilbageslag med faldende beskæftigelse og stigende ledighed. Dagens lidt svage tal fra Tyskland er derfor også en påmindelse om, at genopretningen af økonomien står til at blive både usikker og langvarig.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil