; ;
Gemt

Forslag om digital skat rammer forbi målet

EU-Kommissionens nye forslag om digital skat er yderst problematisk, lyder det fra erhvervsorganisationen, Dansk Erhverv.

Nyhed

EU-Kommissionen har netop stillet to såkaldte direktivforslag, der indebærer en særlig beskatning af digitale selskaber i EU. Forslagene vækker ikke begejstring hos Dansk Erhverv.

”Umiddelbart kan en digital skat virke som en fornuftig måde at sikre fair konkurrence mellem store multinationale selskaber og mindre digitale virksomheder. Men den valgte model fra Kommissionen rammer imidlertid kilometer forbi målet. Den er uklar i sine definitioner på, hvad der er digitale virksomheder, den kan medføre unfair dobbeltbeskatning og endelig vil den reelle beskatning være nærmest umulig at kontrollere i praksis. Skatten vil primært ramme multinationale virksomheder med amerikanske rødder, så der er også en risiko for, at forslaget puster til en latent handelskrig med USA, hvilket vil være til skade for alle amerikanske og europæiske virksomheder,” siger Jacob Ravn, skattepolitisk chef i Dansk Erhverv.

Danmark står til at tabe
Dansk Erhverv mener, at der bør ses på beskatningen af digitale virksomheder. Men den valgte model er altså grundlæggende problematisk.

”Den valgte beskatningsmodel handler formentlig mere om store EU-lande, der ønsker en større del af skattekagen, end om unfair beskatning af en bestemt type virksomheder. Danmark bør være varsom med at træde ned ad denne sti. Det er også sandsynligt, at digitale virksomheder vil sende en digital skatteregning videre til de virksomheder, som køber digitale reklamer. Det vil medføre øgede markedsføringsudgifter for en del virksomheder, hvilket også er et problem. Endelig kan der opstå en grænsehandelsproblematik, hvis EU-virksomheder, herunder danske, på grund af en digital skat skal betale mere for annoncering end ikke EU-virksomheder,” siger Jacob Ravn.

Jacob Ravn tilføjer, at hvis fordelingen af selskabsskatteprovenu generelt skal ske ud fra salg, så vil det ensidigt være til fordel for store hjemmemarkedsorienterede lande, og små eksportorienterede lande som Danmark står til at tabe.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Jacob Ravn

Advokat, souschef PA og Skattepolitisk chef
Medarbejderprofil