; ;
Gemt

Fra 1. juli bliver pap, mad- og bagepapir med tilsatte fluorstoffer forbudt i Danmark

28. maj 2020

Danmark går enegang i EU med et forbud mod tilsatte fluorstoffer i fødevarekontaktmaterialer af pap og papir. Forbuddet træder i kraft den 1. juli 2020.

Flourstoffer kan for eksempel være tilsat poser til mikroovnspopcorn, muffinforme og bagepapir for at give materialerne en vand- og fedtafvisende effekt. Men fluorstofferne er både sundhedsskadelige og meget svære at nedbryde i miljøet. Derfor forbyder Miljø- og Fødevareministeriet nu brugen af fluorstoffer i fødevareemballage. Det nationale forbud træder i kraft den 1. juli 2020.

Forbuddet omfatter fødevarekontaktmaterialer af pap og papir, der har været behandlet med organiske fluorerede forbindelser. Det betyder, at en uundgåelig baggrundforurening med stofferne stadig er acceptabel.

Fluorstoffer er skadelige
Fluorstoffer er en miljøgift, som ophober sig i mennesker og dyr, hvor de er mistænkte for at være kræftfremkaldende, hormonforstyrrende og skadelige for immunforsvaret. Det har længe været anerkendt, at de fluorerede stoffer er sundhedsskadelige, og Fødevarestyrelsen fastsatte allerede i 2015 en vejledende grænseværdi, der i 2018 blev afløst af en indikatorværdi. Baggrunden var, at den vejledende grænseværdi viste sig at være mindre end den normale baggrundsforurening fra miljø og genbrugs-pap og -papir.

EU-forbud er at foretrække
Dansk Erhverv er tilhænger af, at der gøres noget på området, men vi mener, at dansk særlovgivning er forbundet med besvær og øgede omkostninger hos erhvervet og vil ikke sikre den samme effektive beskyttelse af forbrugerne, som et EU-forbud vil. Dansk Erhverv opfordrer derfor Miljø- og Fødevareministeren til at presse på i EU for at få stofferne forbudt på EU-niveau.

Læs Miljø- og Fødevareministeriets pressemeddelelse her: Forbyder brug af sundhedsskadelige fluorstoffer.

Læs den nye bekendtgørelse om fødevarekontaktmaterialer: Retsinformation - bekendtgørelse.

Kontakt

Fødevarer

Saoirse McKeever Andersen

Fagchef for fødevarer