; ;
Gemt

Frygt for cororanvirus tyngede ikke erhvervstilliden i februar

Danmarks Statistik har torsdag offentliggjort tal for den sammensatte konjunkturindikator for februar, der løfter sløret for erhvervslivets forventninger til de kommende tre måneder. Data er indsamlet i de første 2-3 uger af februar og giver dermed et indblik i hvordan udbruddet af coronavirus har påvirket virksomhedernes forventninger.

Nyhed

27. februar 2020

Torsdagens tal er dog indsamlet før det hen over weekenden blev kendt, at spredningen af virus uden for Kina er accelereret. Den øgede spredning af virus har medført store aktiekursfald på de finansielle markeder og øget usikkerheden om de økonomiske udsigter.

Ser vi isoleret set på torsdagens tal, så er der ikke tegn på en stigende bekymring hos de danske virksomheder. Den sammensatte konjunkturindikator for industrien steg således fra indeks -9 i januar til -4 i februar. Den stabile udvikling ses ligeledes inden for serviceerhvervene, hvor indekset lå uændret på 6 i februar. Den stabile udvikling i erhvervstilliden ses ligeledes i en række af vores nabolande.

Usikkerheden er steget mærkbart over den seneste uge
Ser vi på den seneste spredning i virusudbruddet, så er der dog grund til at forvente at erhvervslivet nu vil skrue op for deres bekymring. Spreder virusudbruddet sig yderligere og bliver langvarigt, så vil det kunne få mærkbare konsekvenser for verdensøkonomien og derfor også dansk økonomi.

Udover afsmitningen på dansk økonomi som følge af en nedgange i den globale vækst og handelsaktivitet, så kan virusudbruddet også påvirke den indenlandske økonomi i Danmark direkte.

Et mere omfattende virusudbrud i Danmark vil potentielt kunne påvirke danskernes fritidsforbrug mærkbart. Godt 5% af de beskæftigede i Danmark arbejder inden for brancherne hotel og restauranter, samt kultur og fritid, der potentielt kan blive direkte berørt af en stigende virusfrygt hos danskerne. Dertil er der en risiko for, at flere virksomheder vil udskyde deres investeringsbeslutninger.

Usikkerheden er med andre ord betydelig i øjeblikket og situation må betegnes som alvorlig. Set med de økonomiske briller har dansk økonomi dog et robust udgangspunkt til at imødegå udfordringerne. Vigtigste af alt fremstå både husholdningerne og virksomhederne velkonsoliderede.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil