; ;
Gemt

Gang i vækstiværksætterne lover godt for dansk økonomi

Antallet af højvækstiværksættere – de såkaldte gazeller – er i en opadgående formkurve. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Nyhed

Der er sket en stigning på 25 pct. i antallet af højvækstiværksættere, når man ser på de nyeste tal, som dækker perioden 2013-2016, i forhold til den foregående periode fra 2012-2015.

”Det er rigtig positivt, at antallet af højvækstiværksættere vokser. Det bidrager med jobskabelse og vækst til dansk økonomi. Vi ligger stadig lavere end niveauet før krisen ramte, når vi ser på antallet af højvækstiværksættere, så der burde være et potentiale for mere. Men det ændrer ikke ved, at vi er inde i en rigtig positiv udvikling,” siger Malthe Munkøe, analysechef i Dansk Erhverv.

Højvækstiværksætterne udgør en stadigt større andel det det samlede antal nye virksomheder. For perioden 2013-2016 blev 19 pct. af de nye virksomheder inden for private byerhverv til højvækstvirksomheder. Ser vi på den foregående tidsperiode 2012-2015 var det 15 pct., og tilbage i 2007-2010, da det nåede bunden, var det under hver tiende ny virksomhed, der blev til en højvækstvirksomhed.

”Startups er ofte kendetegnet ved, at de har en ny idé, et nyt produkt, en ny måde at gøre tingene på eller mener at have identificeret en ny markedsniche, de kan erobre fra konkurrenterne. Innovationskraft og evnen til nytænkning er afgørende for en sund og livskraftig økonomi. Derfor er det vigtigt at have blik for, at de nystartede iværksættervirksomheder har gode mulighed for at vokse og opnå solid vækst. De nye tal skal ses i det lys, og selvom det er glædeligt, at det går den rigtige vej, ligger vi fortsat under førkrise-niveauet, når vi ser på antallet af nye højvækstvirksomheder, vi formår at skabe,” siger Malthe Munkøe og fortsætter:

”Det er vigtigt, vi fortsat har fokus på at udnytte det vækstpotentiale, der ligger i laget af iværksættervirksomheder. For vi har stadig nogle udfordringer som et land med et højt skatteniveau, der får mange af vores mest lovende iværksættere til at se mod udlandet og gør det sværere at tiltrække de dygtigste udlændinge. Dertil kommer et voksende problem i form af mangel på kvalificeret arbejdskraft og dygtige talenter med de mest efterspurgte kompetencer og uddannelser, som risikerer at blive en bremse for højvækst-startups,” pointerer Malthe Munkøe.

En højvækstvirksomhed er defineret som en virksomhed, der er op til 5 år gammel, har mindst 5 årsværk ansat i starten af perioden, og opnår en gennemsnitlig årlig vækst i antallet af årsværk på mindst 20 pct. over de følgende tre år.