; ;
Gemt

Global afmatning har ramt dansk industri

Offentliggjorte tal fra Danmarks Statistisk mandag viser, at industriproduktionen faldt med 1,1% fra juli til august.

Nyhed

Dagens økonomiske kommentar den 7. oktober 2019

Ser man på udviklingen i industriproduktionen over de seneste tre måneder, så har der været et faldt på 1,6%. Ser man på industriproduktionen eksklusiv medicin, så har der været et fald på hele 2,3% over de seneste tre måneder. 

Mandagens svage tal for industriproduktionen vidner desværre om, at den globale afmatning nu har ramt vores hjemlige industri. Såvel den tyske, amerikanske og svenske industri har allerede bevæget sig ind i en recession. Det er ikke mindst den eskalerende handelskrig mellem USA og Kina og den øgede risiko for et no-deal brexit, der presser industrien hårdt.

Vi skal dog trods alt glæde os over, at den danske industri ikke er så hårdt ramt som i mange af vores nabolande. Det skyldes ikke mindst den danske medicinindustri, der er mindre følsom over for udsving i de globale konjunkturer. Konkret udgør produktionen af medicin i omegnen af 20% af den samlede industriproduktion.

Grund til øget bekymring på industriens vegne
Ser vi fremad, så er der dog grund til bekymring på industriens vegne. De økonomiske udsigter er ekstraordinært usikre. Handelskrigen mellem USA og Kina er eskaleret og risikoen for et hårdt Brexit er rykket nærmere. Væksten er samtidig bremset tydeligt på vores største eksportmarkeder. Det gælder særligt i Tyskland, der i øjeblikket læner sig kraftigt op af en teknisk recession samtidig med at arbejdsmarkedet viser begyndende svaghedstegn. I Sverige og Storbritannien er der ligeledes tegn på en opbremsning i aktiviteten. Nedgangen i aktiviteten er ikke mindst tydelig inden for industrien. Det er derfor også vores forventning, at den danske industriproduktionen fortsat vil være præget af stagnation over de kommende måneder.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil