; ;
Gemt

God energiaftale tager livtag med de skæve energiafgifter

Erhvervsorganisationen Dansk Erhverv er tilfreds med, at regeringen har indgået en bred aftale om energipolitikken i perioden 2020-2030. Det betyder stabile rammer for fremtidens energiforsyning og den grønne omstilling.

Nyhed

Først og fremmest er Dansk Erhverv glad for, at energiaftalen tager livtag med nogle af de skæve og forvridende afgifter på el.

”Med nedsættelsen af elvarmeafgiften og ligestilling af de liberale erhverv i afgiftssystemet tages der et godt og tiltrængt skridt mod at fjerne en stor del af afgiftssystemets forvridende forskelsbehandling af virksomhederne, hvilket Dansk Erhverv har efterlyst i årevis. Vi havde dog gerne set en hurtigere indfasning og en fuldstændig harmonisering af erhvervslivets energiafgifter,” siger Søren Büchmann Petersen, energipolitisk chef i Dansk Erhverv.

Derudover efterspørger Dansk Erhverv, at fritidshuse får adgang til den lave afgift på elvarme på samme måde, som det er tilfældet med el-opvarmede helårshuse.

Omstilling af energisystemet til grøn energi
Dansk Erhverv bakker op om ønsket om at gøre den grønne omstilling af energisystemet billigere.

”De frie markedskræfter og konkurrence skal i fremtiden spille en større rolle i den grønne omstilling, og det vil forhåbentlig betyde, at vi vil få mere valuta for støttekronerne. Historisk har det danske samfund betalt milliarder i støtte til vedvarende energi. Vi er nu på vej til en fase, hvor de grønne teknologier skal stå på egne ben og konkurrere indbyrdes om, hvad der bedst og billigst kan producere vedvarende energi. Det er den helt rigtige vej at gå,” siger Søren Büchmann Petersen.

Behov for bedre udnyttelse af overskudsvarme
Det er frustrerende, at landets virksomheder spilder overskudsvarme, som kunne udnyttes, men ikke bliver det på grund af afgifter og bureaukrati.

”Vi ser frem til, at det med aftalen bliver lettere at gennemføre en fornuftig genanvendelse af overskudsvarme. Det handler både om at mindske afgifterne samt fjerne de unødvendige administrative krav på området. Blandt Dansk Erhvervs medlemmer er det blandt andre datacentre og dagligvarekæder, der har potentiale for bedre udnyttelse af overskudsvarmen,” siger Søren Büchmann Petersen.

Gode energibesparelser er vigtige, men pengespild og nye afgifter skal undgås
Forbrug af energi er et gode, der bidrager til produktivitet og velstand, men energiforbruget skal selvfølgelig ikke være højere end nødvendigt.

Energibesparelser er et vigtigt element på vejen mod et samfund med lav udledning af drivhusgasser, men energispareordningen skal ikke spilde penge ved at støtte energibesparelser, der ville komme af sig selv.

Søren Büchmann Petersen mener, at det er vigtigt, at energispareindsatsen indrettes på en måde, så ordningen rettes mod de projekter, der giver de største besparelser for pengene.

”Her er vi opmærksomme på, om den aftalte energispareordning vil leve op til det, ligesom vi godt kunne have undværet den nye midlertidige energispareafgift,” siger Søren Büchmann Petersen.