; ;
Gemt

Højere bundgrænse for obligatoriske energisyn af store virksomheder

Der lægges op til at forhøje bundgrænsen for, hvornår virksomheder skal foretage energisyn. Det vil især gavne virksomheder indenfor kontor og service.

Nyhed

Dansk Erhverv | HANDEL - 19. november 2018

Siden 2015 har det været et krav, der følger af EU's energieffektivitetsdirektiv, at store virksomheder skal have foretaget et energisyn hvert 4. år. Store virksomheder er defineret som virksomheder med mindst 250 ansatte opgjort som fuldtidsstillinger og en årlig omsætning på mindst 50 millioner euro eller en årlig balance på mindst 43 millioner euro. Derudover har der været en bundgrænse, som har undtaget virksomheder med et årligt energiforbrug på under 100.000 KWh.

Dansk Erhverv skeptisk overfor krav om energitilskyn
De fleste store danske virksomheder er i forvejen opmærksomme på deres energiforbrug, og Dansk Erhverv har derfor fra begyndelsen næret en skepsis over for kravet om energisyn, fordi der er en risiko for, at synet bliver en død omkostning ved blot at påføre virksomhederne ekstra omkostninger uden at synet giver nogen afgørende ny viden om energiforbruget.

Hvad er virksomhedernes udbytte af ordningen?
Dansk Erhverv har derfor gennem regeringens Virksomhedsforum efterspurgt en ”cost-benefit”-analyse, der skulle klarlægge virksomhedernes udbytte og opfattelse af ordningen. Regeringen imødekom ønsket om en analyse, som i øvrigt viste, at godt halvdelen af de adspurgte virksomheder ikke fandt, at udbyttet af energisynet stod mål med omkostningerne.

Forslag om 10-dobling af bundgrænse
Dansk Erhverv har for nylig modtaget et udkast til ny bekendtgørelse om obligatorisk energisyn af store virksomheder. Udkastet lægger op til at 10-doble bundgrænsen for, hvornår virksomheder skal foretage energisyn til 1.000.000 KWh fra årsskiftet. Ifølge udkastet bygger forslaget om den markante forhøjelse på en økonomisk vurdering af, om det er omkostningseffektivt at foretage energisyn.

Dansk Erhverv tager godt imod forhøjelsen som et lille skridt mod at imødekomme de virksomheder, der oplever, at det obligatoriske energisyn ikke er omkostningseffektivt. Dansk Erhverv glæder sig over, at beslutningen hviler på en ”cost-benefit”-betragtning og håber, at den kan bane vejen for, at der spildes færre penge på unødvendige energisyn og kan inspirere myndighederne til i højere grad at benytte økonomiske vurderinger ved udmøntning af energipolitikken.

Dansk Erhverv vurderer, at mellem 5 og 10 procent af de virksomheder, der ifølge de gældende regler har pligt til at foretage energisyn, vil blive fritaget med den forhøjede bundgrænse, og at der især vil være tale om virksomheder inden for kontor og service.