; ;
Gemt

Højesteret skal afgøre ”Vejstribesagen”

Den principielle ”Vejstribesag” skal prøves for Højesteret. Sagen drejer sig om to virksomheders mulige overtrædelse af konkurrenceloven i forbindelse med en konsortiedannelse. Sø- og Handelsretten frifandt i august 2018 de to virksomheder for at have overtrådt konkurrencereglerne.

Nyhed

DANSK ERHVERV | ERHVERVSJURA - 8. JANUAR 2019

Det centrale spørgsmål i sagen drejer sig om, hvorvidt de to virksomheder overtrådte konkurrenceloven ved at begrænse konkurrencen ved sammen at byde på opgaven som et konsortium, selv om virksomhederne hver især var i stand til at løse opgaven.

Sagen har principiel betydning for virksomheders muligheder for at indgå i konsortier som led i at byde på offentligt udbudte opgaver. Højesterets dom kan derfor få stor betydning for virksomheders mulighed for at indgå i konsortier. Netop derfor følger Dansk Erhverv sagen tæt. 

Kort om sagen
I februar 2014 udbød Vejdirektoratet kørebaneafmærkningen i tre landsdele: Syddanmark, Sjælland og hovedstadsområdet. Udbuddet omfattede årene 2014-2017.

Virksomhederne LKF Vejmarkering og Eurostar Danmark gik sammen i et konsortium og afgav på bud opgaven. På det tidspunkt var begge virksomheder blandt de største i Danmark inden for vejafmærkning. Konsortiet bød på opgaven i alle tre landsdele og gav desuden et samlet bud på hele opgaven.

Konsortiet var den eneste aktør, der bød på at løse opgaven i alle tre landsdele. Konsortiet var derudover alene om at afgive bud på at løse opgaven i hovedstadsområdet. Konsortiet vandt udbuddet for alle tre landsdele, fordi dets priser samlet set var lavest. Konsortiets samlede bud var på knap 34 millioner kroner.

I juni 2015 fandt Konkurrencerådet, at virksomhederne med konsortiet havde overtrådt konkurrenceloven. Denne afgørelse blev stadfæstet af Konkurrenceankenævnet i 2016. Herefter blev sagen indbragt for Sø- og Handelsretten, der i august 2018 derimod fandt, at konsortiet var lovligt. Det betød, at Konkurrenceankenævnets afgørelse hermed blev ophævet.

Brug for vejledning om konsortier?
Som medlem af Dansk Erhverv kan du få rådgivning om reglerne om konsortie, hvis du – eller din virksomhed – overvejer at indgå i et konsortium for at kunne byde på en offentlig kontrakt.