; ;
Gemt

Højesteretsdom nægter agent krav på godtgørelse

23. marts 2021

Højesteret: Agentens manglende overholdelse af konkurrenceklausul i tekstilbranchen berettigede Agenturgiver til ophævelse af agentkontrakten. Klausulen ikke bortfaldet.

Af Sven Petersen

Sagens baggrund
En ny afgørelse fra Højesteret bekræfter, at agenten skal være yderst påpasselig med at tage nye agenturer ind, hvis kontrakten kræver agenturgivers tilladelse. I den pågældende sag havde en dansk agenturgiver arbejdet med en belgisk agent i 10 år. Agenturgiveren havde forskellige tøjmærker og agenten havde én kontrakt per tøjmærke. I en af agentkontrakterne befandt sig følgende bestemmelse:

“The Agent is not allowed, without any written authorization, to promote or sell any other ranges (than the 2 mentioned above) or to do sales work for others than the Principal or to have any other undertaking within the clothing and textile business. The Agent must not have any financial interest, neither direct nor indirect, in competing companies. Violation of this point is considered breach of contract, which entitles the Principal to immediate termination of the co-operation.”

Uden agenturgivers accept og viden havde agenten indledt et samarbejde med en ny agenturgiver, som ubestridt måtte karakteriseres som en konkurrent til den danske agenturgiver.

Agentens argumenter
Under sagen argumenterede agenten for, at den pågældende klausul måtte anses for at være bortfaldet i og med at agenturgiver var klar over, at agenten var et multibrandagentur, og idet klausulen ikke genfandtes i nogle af de andre agentkontrakter. Herudover havde man haft diverse samtaler om optagelse af andre agenturer, uden at det var et problem.

Højesterets vurdering
”Højesteret tiltræder, at pkt. 8 i agenturaftalen vedrørende dametøjsmærket X Y på ophævelsestidspunktet ikke var bortfaldet eller ændret ved aftale eller passivitet som følge af parternes samarbejde, herunder i forbindelse med kontraktforhandlinger om andre tøjmærker. Det tiltrædes derfor, at agenturgiveren, som følge af agentens indgåelse af en agenturaftale vedrørende dametøjsmærket Nümph, var berettiget til at ophæve agenturaftalen, og at agenten ikke har krav på erstatning for mistet provisionsindtægt.”

Eftersom agenten altså havde misligholdt agentaftalen groft, bortfaldt også agentens – i øvrigt ubestridte -krav på goodwillgodtgørelse.

Kontakt

Handel

Sven Petersen

Erhvervsjuridisk fagchef
Medarbejderprofil