; ;
Gemt

Hoteller i København massivt udfordret

04. juni 2020

Restriktionerne, der kommer med grænseåbningen, vil give store, helt unødvendige økonomiske tab i turismen.

 

Af Lars Ramme Nielsen, chef for turisme og oplevelsesøkonomi, Dansk Erhverv

Regeringen ønsker at reducere antallet af turister i København og på Frederiksberg ved at forbyde tyske og norske turister at overnatte.  Turismen i København er allerede massivt reduceret, og nordmænd og tyskere udgør blot 12 pct. af sommerovernatningerne i hovedstaden. København vil også være fuldstændig tømt for krydstogtturister til sommer.

Det vækker stor forundring, at regeringen har valgt, at tyske og norske turister ikke må overnatte i København, hvor der netop er flest hoteller, restauranter og attraktioner, som lider under mangel på gæster, og hvor turismen nu og henover sommeren i forvejen vil være stærkt reduceret. Smitten, den meget lille forekomst der stadig er, er i Helsingør og på Vestegnen, hvor tyskere og nordmænd gerne må overnatte.

 

  • Milliarder i mistet udenlandsk omsætning: Sommer 2020 bliver helt uden overnattende udenlandske gæster. Stort tab i sigte, da udenlandske turister i København årligt forbruger for 24,5 mia. kr. – eller 45 pct. af det samlede udenlandske forbrug i hele Danmark på 55 mia. kr.
  • Tab rammer bredt: turistbesøg er med til at sikre københavnerne et stort udbud af restauranter, cafeer, oplevelser, butikker og masser af jobs. Øget dansk forbrug vil ikke kunne lukket hullet efter de udenlandske gæster.
  • Fly i luften er altafgørende: den internationale turisme og flytrafik står i stampe med lange udsigter til normale tilstande. Hele 66 pct. af de udenlandske turister i København ankommer med fly.
  • Mødeturismen er i knæ: grænselukninger og forsamlingsforbud har de factor lukket al aktivitet på kongresser, events og erhvervsturisme året ud og ind i 2021. Mødeomsætning i Region Hovedstaden skaber årligt en omsætning på 11,4 mia. kr., og er levebrød for hoteller, mødearrangører, busselskaber og restauranter.
  • Ingen krydstogtturismen til sommer:  Foruden dagsgæsterne, så starter/slutter tusindvis af krydstogtgæster deres krydstogt i København, og lægger i den forbindelse ofte en til to hotelovernatninger i byen. Reduktionen i krydstogtmarkedet gør, at Copenhagen Malmö Port (CMP) netop har meldt ud, at de udskyder etableringen af en planlagt ny krydstogtterminal på Oceankaj i Københavns Nordhavn.

 

Tyske og norske turister fylder meget lidt i sommer-København
Tyske, norske og islandske turister udgjorde sidste sommer 12 pct. af overnatningerne i København og Frederiksberg Kommuner. En tysk og norsk turist har normalt 2-3 overnatninger i København. Regerings seks-dages regel er dermed allerede med til at begrænse de udenlandske turisters lyst og betalingsevne til et ophold i København, og hotelophold i det hele taget i Danmark, da hoteller er et kort-ferieprodukt.

Turismen i København er allerede massivt reduceret
Hoteller er den suverænt vigtigste overnatningsform i København, og coronakrisen kunne mærkes allerede før grænselukningen d. 14. marts. Hotellerne har under hele nedlukningen af Danmark oplevet en reduktion i værelsesudlejningen på mere end 90 pct.

Så mange hotelværelser er i brug i København og på Frederiksberg

Kontakt

Turisme, oplevelse & kultur

Lars Ramme Nielsen

Branchedirektør
Medarbejderprofil