Gemt
Presse og Nyheder

Hurra for fortsat jobvækst

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at beskæftigelsen steg med 4.700 i april, så nu er 2.784.138 i beskæftigelse. Det er vigtigt fortsat at have fuld fokus på arbejdsudbuddet, lyder det fra Dansk Erhverv.

Nyhed

pressemeddelelse den 21. juni

En stigende privat beskæftigelse er et blandt flere pejlemærker for virksomhedernes forventninger til fremtiden. Dermed er dagens jobtal et godt tegn på, at usikre indikatorer for den økonomiske vækst i landene omkring os og fortsat stigende indenlandske rekrutteringsudfordringer endnu ikke har fået bugt med optimismen i erhvervslivet.

”Midt i de gode jobtal må vi minde om, at uanset hvilken retning beskæftigelsen tager i de kommende måneder og år, så er det vigtigt, at udbuddet af arbejdskraft vokser. For arbejdskraftsudbuddet er med til at sætter rammer for mulighederne for en fortsat økonomisk vækst. Kan virksomhederne ikke få den kvalificerede arbejdskraft, som de har brug for, så vil det reducere potentialet for både beskæftigelse og vækst,” siger Peter Halkjær, arbejdsmarkedschef i Dansk Erhverv.

Rekrutteringen udfordrer
Peter Halkjær peger på, at i størrelsesorden hver tiende af de job, som arbejdsgiverne lige nu forsøger at besætte, ikke bliver til nye job og fremgang i beskæftigelsen på grund af mangel på kvalificerede ansøgere.

”Dermed har udbuddet af ledig kvalificeret arbejdskraft efterhånden en del magt i forhold til, hvor meget beskæftigelsen fortsætter med at stige. Hvis behovet for arbejdskraft fortsætter med at vokse mere end udbuddet de kommende år, så vil mangel på arbejdskraft i stigende grad reducere potentialet for fremgang i både vækst og beskæftigelse. Derfor er initiativer, der påvirker udbuddet af arbejdskraft i opadgående retning en af de stilskruer, der kan være med til at holde hånden under en fortsat vækst i beskæftigelsen og økonomien de kommende år,” siger Peter Halkjær.

Indfrielse af velfærdsløfter forudsætter jobvækst
En stigende mangel på kvalificeret arbejdskraft og en aftagende vækst kan give modvind til flere af politiske visioner om b.la. klima og velfærd, der fyldte under valgkampen, da disse forudsætter flere hænder eller finansiering.

”Der blev i valgkampen talt meget om for eksempel at løfte kvaliteten i ældreplejen og i sundhedsvæsenet. For begge dele gælder det, at ønskerne ikke kan realiseres uden et større udbud af den relevante arbejdskraft og et øget forbrug af ressourcer. Derfor kommer en ny regering ikke uden om at skulle forholde sig til en plan for, hvordan udbuddet af arbejdskraft bliver øget. Og skal planen lykkedes, kræver det modet til at drøfte jobrettet aktiv beskæftigelsesindsats, ungeindsats, udenlandsk arbejdskraft, højere pensionsalder og en stærkere indsats i forhold til dem, der falder ud af arbejdsmarkedet,” siger Peter Halkjær.

Kontakt os

Arbejdsmarked, uddannelse og forskning

Peter Halkjær

Arbejdsmarkedschef
Medarbejderprofil

Der anvendes cookies til at forbedre din oplevelse af websitet. Du accepterer ved at navigere videre. Læs mere om website cookies.