; ;
Gemt

Husk at oplyse varens fulde pris

Hvis du sælger varer, hvor kunderne ikke kan undgå at betale for bestemte ydelser som f.eks. fragt, så skal fragten enten indregnes i prisen eller der skal gives særskilt oplysning om, at der skal betales fragt og hvordan kunden kan regne sin egen fragtpris ud.

Nyhed

DANSK ERHVERV | HANDEL - 21. MAJ 2019

Varens samlede pris skal oplyses
Når du viser prisen på en vare, skal du vise prisen inklusiv alle skatter og afgifter og yderligere omkostninger til f.eks. fragt, levering eller porto. Kort fortalt skal den pris der vises, være den pris som forbrugeren rent faktisk skal betale for varen. Hvis fragtomkostningerne f.eks. beregnes som en procentdel af varens pris eller et fast gebyr per vare, skal prisen for fragt indregnes direkte i prisen for varen og vises for forbrugerne.

Hvis fragtprisen ikke umiddelbart kan udregnes fordi den afhænger af, hvor meget forbrugeren samlet set køber, så skal du tydeligt oplyse om, at der udover prisen for varen skal betales fragtomkostninger. Det kan du gøre ved, at du lige ved siden af prisen skriver “+ fragt” og samtidig linker til en side, hvor kunden kan se fragtpriserne.

Oplysningerne skal gives første gang du viser prisen
Det er ikke nok, at du først viser fragtomkostningerne, når kunden har lagt varen i kurven. Den samlede pris for varen skal vises første gang, at du viser forbrugerne prisen. Det vil typisk være ude på oversigtssiden. Hvis oplysningerne ikke gives tydeligt nok eller de gives for langt væk fra selve prisen på varen, kan det være en overtrædelse af markedsføringslovens forbud mod vildledning.

Fri fragt med betingelser
Hvis det er muligt for kunderne at opnå fri fragt – for eksempel ved afhentning i butikken eller levering til pakkeboks - så skal du ikke vise fragtprisen første gang, at du viser prisen, men du skal stadig sørge for at give tydelige oplysninger om fragtpriserne således, at kunderne kan se, hvad det koster, hvis de ikke benytter en af mulighederne for fri fragt.

Hvis du tilbyder fri fragt på køb over et vist beløb, skal du ikke oplyse om fragtpriser på de varer, hvor prisen overstiger det beløb. Du skal derimod fortsat vise fragtpriserne på varer, hvor priserne ikke overstiger beløbet for at opnå fri fragt.

Markedsføringslovens § 6
Det er efter markedsføringslovens § 6 forbudt at vildlede ved at udelade eller skjule væsentlige oplysninger eller præsentere væsentlige oplysninger på en uklar, uforståelig, dobbelttydig eller uhensigtsmæssig måde. Dette gælder også for oplysninger om fragt levering, porto eller andre uundgåelige omkostninger.

Følgende fremgår af forarbejderne til bestemmelsens stk. 3 om fragt, levering og porto:
Når omkostningerne vedrørende fragt, levering eller porto, ikke med rimelighed kan beregnes på forhånd, skal det oplyses, at disse omkostninger kan forekomme. Hvis omkostningerne til fragt afhænger af det samlede køb, vil det være en oplysning, som ikke med rimelighed kan beregnes på forhånd. I dette tilfælde skal det oplyses, at der vil blive tillagt omkostninger til fragt. Ved elektronisk handel, hvor levering alene er mulig ved forsendelse, skal oplysningerne om, at der vil blive tillagt omkostninger til fragt, gives i umiddelbar tilknytning til prisen. Dette krav kan f.eks. overholdes ved, at der lige under oplysningen om prisen skrives: Plus leveringsomkostninger, og oplyser et link til en side, hvor det fremgår, hvordan leveringsomkostningerne beregnes. Hvis leveringsomkostningerne beregnes som en fast procentdel af produktets pris eller et fast gebyr pr. produkt, skal leveringsomkostningerne derimod indregnes i produktets pris.”

Medlemmer kan få hjælp hos Dansk Erhverv
Er du medlem af Dansk Erhverv er du altid velkommen til at kontakte vores erhvervsjurister, hvis du har spørgsmål til, hvordan du skal oplyse om fragtpriserne.

Kontakt