; ;
Gemt

Hver tiende virksomhed har stor risiko for at lukke – mange kan miste deres job

27. januar 2021

En ny medlemsundersøgelse fra Dansk Erhverv viser, at hver tiende virksomhed vurderer, at de er i fare for at dreje nøglen om inden for de næste tre måneder. Hver tiende virksomhed forventer afskedigelse som følge af restriktioner inden for den næste måned.

Coronarestriktionerne har været hård ved store dele af dansk erhvervsliv. Der er lys forude i takt med, at danskerne bliver vaccineret, men nye tal fra Dansk Erhverv viser, at der er risiko for konkurser blandt ti procent af danske virksomheder. Særligt udsat er oplevelsesbranchen, hvor hele 25 procent er i risiko for afvikling inden for 3 måneder.

”Der er ingen som helst tvivl om, at coronakrisen har været og fortsat er hård ved mange virksomheder. Der er naturligvis en klar sammenhæng mellem restriktionerne og så, hvor hårdt den enkelte virksomhed bliver ramt. Derfor må og skal der ses på, hvad der kan gøres for at hjælpe flest mulige virksomheder igennem coronakrisen,” siger Brian Mikkelsen, adm. direktør for Dansk Erhverv.

Fyringer på vej
I medlemsundersøgelsen melder hver tiende virksomhed desuden, at de inden for en måned forventer at opsige medarbejdere som følge af de nuværende restriktioner.

”Det er vigtigt for mig at understrege, at det her ikke kun handler om virksomheders overlevelse. Det handler også om at holde hånden under arbejdspladser. Ser vi på virksomhederne inden for oplevelse, så er de særligt hårdt ramt. Her er det hver femte virksomhed, der er så hårdt ramt af restriktioner, at de forventer at måtte opsige medarbejdere inden for den næste måned. Det kan godt blive rigtigt grimt,” siger Brian Mikkelsen.

Momsproblem skal løses
Halvdelen af virksomhederne, som melder om risiko for afvikling, peger på betaling af udskudte skatter så som moms, som en af årsagerne til presset på likviditeten. Den 1. marts er en skillelinje, idet mange virksomheder står til både at skulle betale udskudt moms og få en frisk opkrævning.

”Udsigten til dobbeltbetaling er sort for mange virksomheder. Det er oplagt, at der skal findes en løsning her. Der er så åbenbart noget teknik, der gør, at den på papiret nemme løsning at udskyde momsbetalingen, er administrativt noget nær en umulighed. Derfor må løsningen være, at de rentefrie lån skal udvides til også at omfatte momsindbetalinger og indbetalinger af de udskudte skatter. Det er noget af det, som vi er i dialog med regeringen og myndighederne om. Og vores budskab er det klare, at det her haster,” siger Brian Mikkelsen.

Udsættelse af genåbning koster
Brian Mikkelsen påpeger, at tallene klart viser konsekvenserne af restriktioner og nedlukning.

”Selvfølgelig er det nødvendigt med restriktioner, men vi skal ikke være lukket ned i længere tid, end det er nødvendigt. For prisen er høj. Det er også derfor, at vi i Dansk Erhverv slår så hårdt på tromme for, at vi skal i gang med at tale om genåbningen. Tingene skal være på plads, så vi er klar til at lukke op, så snart det er muligt,” siger Brian Mikkelsen.

Brian Mikkelsen understreger desuden vigtigheden af indførelsen af et digitalt coronapas, så det igen i højere grad vil være muligt for folk at komme ud til de oplevelsesvirksomheder, der lige nu har det rigtigt hårdt.

Læs også om medlemsundersøgelsen på berlingske.dk: Ejer af Michelin-restaurant er »monster bekymret«: Nu frygter hver tiende virksomhed at lukke om kort tid

Læs resultaterne af medlemsundersøgelsen herunder.

Hver tiende virksomhed har stor risiko for at lukke

pdf

Download

Den nuværende nedlukning kommer til at koste jobs i mange brancher

pdf

Download

Kontakt

Kommunikation & Presse

Lars Ohlsen

Pressechef